Monipuolista ja maanläheistä työtä

2 min lukuaika

Uratarinat

Kasvintuotannon asiantuntijana olen päässyt kolmevuotisen työurani aikana tekemään hyvin monipuolisesti erilaisia asiantuntijatöitä aina asiakastilojen EU-tukihakemusten täytöstä siemenviljelysten tarkastamiseen.

ProAgrian asiantuntija Lauri Lehtilä tapahtumassa ständillä

Päädyin nykyiseen työhöni avoimen työhakemuksen kautta. Ennen sitä opiskelin aikanaan Viikissä kasvintuotantotieteitä ja valmistuin agronomiksi ennen korona-aikaa keväällä 2020. Mielenkiintoni onkin kohdistunut juuri kasvinviljelyyn ja kaikkeen siihen liittyvään. Opiskeluaikana tein töitä kasvinviljelyn kenttäkoetoiminnan parissa, minkä ansiosta kiinnostus kasvintuotantoon syveni entisestään.

Avoin työhakemukseni johti lopulta työhaastatteluun ja pääsin aloittamaan ProAgria-uraani hanketöiden parissa. Tein alkuun selvitystä peltokasvien satotasojen kehittymisestä Suomessa ja naapurimaissa. Vähitellen pääsin mukaan myös varsinaisiin asiakastöihin ja sen myötä muun muassa EU:n maataloustukipolitiikka ja tukibyrokratia tulivat tehokkaasti opeteltua käytännön neuvontatöitä tehden. Myös viljelysuunnittelusta tuli keskeinen osaamisalueeni ja jo ensimmäisenä keväänä suunnittelin tulevaa kasvukautta yhdessä lukuisten viljelijöiden kanssa.

Asiantuntijatyötä tehdessä monet viljelyyn liittyvät asiat on tullut sisäistettyä perusteellisesti. Työ onkin ollut hyvä opettaja, vaikka Viikin opinnoista hyvän pohjan osaamiseen saikin. Osin oman kiinnostuksenikin myötä pääsin pian kokeilemaan osaamistani monien uusien ja mielenkiintoisten töiden parissa. Tähän mennessä olen päässyt mm. testaamaan kasvinsuojeluruiskuja, ottamaan siemenpakkaamoilta virallisia siemennäytteitä, kiertämään kesäaikaan siemenviljelyksiä tarkastusten merkeissä ja laskemaan kasvinviljelyn tuotantokustannuksia. Oma osaamiseni on kehittynyt vauhdikkaasti ProAgriassa.

Työssäni pidän eniten monipuolisuudesta ja vuodenkierron mukaan vaihtuvista työtehtävistä. Töihin ei pääse liikaa puutumaan, kun maisema vaihtuu tasaisin väliajoin. Lisäksi työssä ollaan jatkuvasti kosketuksissa käytännön arkeen maatiloilla. Työtä tehdään niin pelloilla, asiakastiloilla kuin toimistossakin. Myös joustavuus on mielestäni työni ehdoton etu. Saan itse vapaasti suunnitella työni ja aikatauluni. Myös työntekopaikkaan voin itse vaikuttaa. Etätöiden teko on korona-ajan jälkeenkin ollut joustavaa.