Monipuolinen työnkuva haastaa oppimaan uutta

3 min lukuaika

Uratarinat

"Uusien asioiden opettelu, asiantuntijuuden karttuminen ja kannustava ja yhteistyökykyinen työyhteisö ovat tuoneet tullessaan lisää valoa ja energiaa arkeen", summaa Hanna-Maria Laukkanen tyytyväisenä ensimmäistä vuottaan ProAgrialla.

Hanna Maria Laukkanen

Työskentelen ProAgria Keski-Suomessa kasvintuotannon asiantuntijana. Aiempi työurani on maataloustoimistosta.

Mennään ajassa taaksepäin vuosikymmenien 80- ja 90-lukujen taitteeseen. Silloin elin aikaa, jolloin ensimmäiset muistikuvat alkoivat piirtymään mieleeni ja antamaan suuntaviivat elämääni. Tuolloin en tiennyt mitään parempaa, kun päästä mukaan navettatöihin ja lakaista mullien ruokintapöytää pienellä, sopivaksi katkaistulla harjalla. Siitäkö se ajatus sitten lähti ja riimitti ehkäpä koko loppuelämäni?

Kiinnostus maataloutta kohtaan säilyi nuoruudesta ja teini-iästä huolimatta. Lukion jälkeen haku agrologiopintoihin oli selvä ja valmistuin AMK agrologiksi Savonia ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Parin välivuoden taktiikalla ja töitä liimapuupalkkitehtaassa tekemällä, sain opintoni loppuun ja samana vuonna palvelusihteerin viransijaisuuden maataloustoimistossa. Olin tehnyt agrologiopintoihini liittyvän työelämänharjoittelun maataloustoimistossa ja tältä pohjalta työt olikin hyvä aloittaa jo valmiiksi tuttujen asioiden parissa. Urani urkeni vs. palvelusihteeristä maaseutusihteeriksi ja lopulta yhteistoiminta-alueen johtajaksi. Sain täydellisen kuvan ja kokemuksen siitä, mitä maaseutuelinkeino- ja maksajaviranomaisen työ pitää sisällään. Viimeisinä vuosina aloin kuitenkin miettimään, josko opiskelisin työn ohessa lisää, ehkä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kehitys jumittui syystä ja toisesta. Kaipasin kovasti lisää haastetta työelämääni. En oikein saanut punaisesta langasta kiinni ja hakeuduinkin opiskelemaan työnohessa metsätalousyrittäjäksi, koska sukupolvenvaihdos maa- ja metsätilalla tuli minulle ajankohtaiseksi, kun siirryin jatkamaan Pihtiputaalle sukutilaamme vuonna 2019.

Ollessani töissä maataloustoimistossa pääsin hankemaailmaan mukaan asiantuntijan roolissa. Mielenkiinto hanketyötä kohtaan syttyi hyvinkin nopeasti. Vuonna 2022 asiat ikään kuin loksahtivat paikoilleen, kun huomasin ProAgria Keski-Suomen puolella avoimen työn kasvintuotannon- ja hankeasiantuntijana. Siinä se ratkaisu oli, aivan silmieni alla. Ajatus kantoi eteenpäin; jos nyt jätän hakematta tätä työtä, tulen katumaan sitä lopun elämääni. Paperit lähtivät siis eteenpäin ja lopputuloksena aloitin työt ProAgria Keski-Suomessa elokuussa 2022.

Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisesta neuvojaksi ja hankeasiantuntijaksi siirtyminen oli helppoa ja luonnollista, sain jatkaa töitä periaatteessa siitä, mihin edellisessä työssä jäin, eli uuden ohjelmakauden ehtojen opiskelusta. Työpaikan vaihdokseen olen saanut tukea uusilta työkavereilta ja yhteistyökumppaneilta, siitä kiitos kaikille! Uusien asioiden opettelu, asiantuntijuuden karttuminen ja kannustava ja yhteistyökykyinen työyhteisö ovat tuoneet tullessaan lisää valoa ja energiaa arkeen - vaikka kyllähän tämä välillä sitä energiaa myös syö, kun uutta opettelee ja yleensä kantapään kautta.

Nyt kun olen saanut tehdä tätä työtä reilun vuoden ajan, niin päällimmäisenä ajatuksena on ollut se, että haastetta työelämääni lähdin hakemaan ja sitä olen nyt saanut. Aloittaessani työt minulla ei ollut aavistustakaan siitä, miten monipuolinen työ tämä tulee olemaan. ProAgria antaa työntekijälle monipuoliset mahdollisuudet kehittyä ja tämä lisää mielenkiintoa työtä kohtaan pitkäksi aikaa, ehkäpä koko loppuelämäksi.

Hanna-Maria Laukkanen

ProAgria Keski-Suomi