Merja Himangan mietteitä työhyvinvoinnista

2 min lukuaika

Referenssit

Kun voit itse hyvin, eläimet ja läheisesi voivat hyvin. Ja muista, että asiantuntijat ovat meitä varten.

Kuva: Merja Himanka Merja ja Jussi Himanka kehittävät aktiivisesti maitotilansa toimintoja. Arki sujuu mukavasti ja aikaa jää perheelle ja harrastuksille.

Merja ja Jussi Himanka asuvat Kalajoen Hillilässä. Jussin eläkkeellä olevat vanhemmat ovat mukana arjessa. Merja vastaa navetasta ja Jussi peltopuolesta. Lisäksi tilalla on harjoittelijoita. Työntekijöitä on 1-2, sesonkiaikoina 1-2 lisää. Lietteen levitys ja ruiskutukset on ulkoistettu. Toimistotyöt hoitaa Merja, tilitoimisto vastaa verokirjanpidosta. Lisäksi tilalla käy paljon ProAgrian asiantuntijoita.

Merja Himangan ajatuksia työssä jaksamisesta kävi kuulostelemassa Liisa Koskela ProAgria Keski-Pohjanmaasta.

Kerro yrityksestänne.
Tilallamme on nautoja vajaa 120 päätä, joista lypsylehmiä 76. Lehmien pihatto-osa ja lypsyrobotti otettiin käyttöön 2013. Peltoa on n. 120 ha. Säilörehu säilötään happosäilöttynä laakasiiloihin. Viljoista suurin osa myydään kuivattuna, pieni osa jää nuoren karjan rehustukseen.
Mitä palveluja käytätte ProAgrialta?
Viime vuonna aloitimme asiantuntijoiden etäpalaverit, joissa sovimme tavoitteet ja mietimme kehitystoimia. Tammikuussa tehtiin välitarkastelu, seuraava on syksyllä. Käytämme ProAgriaa viljelysuunnittelussa, tukihaussa ja ruokinnansuunnittelussa. Lisäksi vuokraamme robottimaitonäytteenottolaitetta. Muita palveluja käytämme tarvittaessa. Tuoreimpana otimme käyttöön HR- ja LEAN-palvelut keventämään arjen tekemistä.
Miten työhyvinvointi on huomioitu navettatöissä?
Vanha ja uusi navettaosa nivoutuvat jouhevasti yhteen. Uuden pihatto-osan rakentamisella ja automaattilypsyllä saimme työhön joustavuutta sekä eläinten ja työntekijöiden hyvinvointia. Joustoa tarvitaan työajoissa, koska asumme 10-40 km päässä lasten sekä omista harrastuksista. Navetalle on järjestetty asianmukaiset työvälineet joka työpisteeseen. Pienillä asioilla ja nikseillä on iso merkitys. Ideoita ammennamme kursseilta ja koulutuksista sekä asiantuntijoilta. Työmenetelmien kehittämistä mietitään jatkuvasti.
Mitä LEAN-työkaluja teillä on käytössä?
Navetalla on valkotauluja, tavarat pidetään paikoillaan ja paikat siisteinä. Epäsäännöllisten töiden listaa on aloiteltu. Käytössämme on ProAika-sovellus, jolla seuraamme omaa ja työntekijöiden työaikaa. Sen pohjalta voi miettiä kehitystoimiakin.
Kerro jaksamisvinkkisi
Panosta itsellesi tärkeisiin asioihin. Järjestä aikaa tärkeimmälle eli perheelle. Positiivinen asenne auttaa ja jämptiys pitää työt hallinnassa. Pidä lomat lomina ja harrasta jotain mielekästä. Kun voit itse hyvin, eläimet ja läheisesi voivat hyvin. Ja muista, että asiantuntijat ovat meitä varten!
Valtakunnallinen huippuosaaja, yritysjohtamisen erityisasiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa