Merikarvialaisten veljesten yritys sai alkunsa intohimosta kalastukseen

3 min lukuaika

Referenssit

Ojamon veljekset perustivat Eumer Fishing Finland Oy:n parikymppisinä. ProAgrian yritysasiantuntija on kulkenut rinnalla alusta lähtien.

Olli Ojamo ja Anne Heikintalo Merikarvianjoen rannalla. Kuva: Mimmi Virtanen.

Eumer Fishing Finland Oy on merikarvialaisten veljesten Olli ja Jaakko Ojamon kalastustarvike- ja matkailuyritys, joka sai alkunsa poikien intohimosta kalastukseen. ProAgrian yritysasiantuntija Anne Heikintalo on kulkenut mukana yrityksen rinnalla alusta lähtien.

- Joelle paettiin kalaan kotitöitä karkuun, tunnustaa Olli Ojamo. Harrastuksesta tuli työ ja yritys perustettiin poikien ollessa parikymppisiä. Poikien isällä on vahva yritystausta ja hyvä verkosto, joka auttoi veljesten yritystä alkuun.

Veljekset keksivät sorvata isän metallipajalla messingistä erilaisia vieheaihioita. Alkuun yrityksen päätuotteena oli itse valmistetut putkiperhoaihiot ja perhonsidontatarvikkeet.

Nykyisin yrityksen toimintoihin kuuluu kalastustarvikkeiden valmistus, maahantuonti, vienti, jälleenmyynti ja tukkukauppa. Yritykseen kuuluu myös Merikarvianjoen rannalla sijaitseva Eumer Fishing Center -koskikalastuskeskus.

Yritysasiantuntija filtteröi tietoa

ProAgrian yritysasiantuntija Anne Heikintalo on auttanut Ojamon veljeksiä yrityksen perustamisesta saakka. - Katsoin juuri kansioistani, että vuosien varrella on kertynyt yli 200 tiedostoa, nauraa Anne.

Anne auttoi investointien suunnittelussa ja maksuvalmius- sekä kannattavuuslaskelmien teossa.
- Annen kanssa syntyi välitön luottamus. Hän osaa hahmottaa yrittäjien tarpeet, kertoo Olli Ojamo. - Hyvä yritysasiantuntija on filtteri byrokratian ja meidän tavallisten ihmisten välillä, hän jatkaa.

Tukea maaseutuohjelmasta

Maaseutuohjelmasta saatiin tukea mm. sorvin hankkimiseen ja tuotantotilojen rakentamiseen. Tuotantotilat ovat vuosien mittaan suurentuneet ja vanhat muuttuivat tehtaanmyymäläksi.
- Anne on aina ajan hermolla ja osannut ehdottaa uusia mahdollisuuksia meille yrittäjille. Ei meitä nuoria poikia olisi kiinnostanut rahoitusten haku, koska lappujen täyttäminen oli niin vaikeaa, toteaa Olli.
Nykyisin halli toimii varastona ja alihankkija tekee putkiperhoaihiot.

Uutta kehitetään koko ajan

Eumer Finland Oy on laajentunut huimasti vuosien varrella. Yritys työllistää tällä hetkelle 12 työntekijää. Lisäksi yritys työllistää kahden paikallisen työkeskuksen väkeä perhotuotteiden pussituksessa, heittoperhojen sidonnassa sekä muissa tuotannon vaiheissa.

Alkuun kohderyhmänä oli perhokalastuksen harrastajat. Koska kohderyhmä on Suomessa melko pieni, suuntauduttiin myös ulkomaille.

Olli lähti matkaan sanakirja taskussa ja reppu täynnä vieheitä. Englantia hän oppi matkan varrella. Hän osasi taikatemppuja, mikä oli hyvä jäänsärkijä ostajia kohdatessa.

Yritys tunnetaan nyt putkiperhojen kehittäjänä ympäri maailman. Yrityksen valmistamat virvelillä heitettävät Spintube-putkiperhot voittivat kolmena vuotena peräkkäin kansainvälisten kalastuksen ammattilaismessujen pääpalkinnot.

Matkan varrella uusia tuotemerkkejä on kehitetty koko ajan. Koska perhokalastus on virvelikalastusta harvinaisempaa, kehittelivät pojat virvelillä heitettävän perhon Spintuben.
Olli keskittyy vientikauppaan ja markkinointiin, Jaakko kotimaan tukkukauppaan ja matkailumyyntiin.

Panostusta matkailupalveluihin

Ojamon veljekset ovat hurjaa vauhtia kehittäneet kalastusmatkailuun liittyviä ohjelmapalveluita. Ensin he ostivat pätkän Merikarvianjokea sekä opasveneen. Nyt veneitä on kolme. Viime vuonna matkailun liikevaihto on tuplaantunut.

Kalastuskeskus tarjoaa kalastusopastusta, koulutusta, majoitusta. Siellä voi järjestää kokouksia ja ostaa tuotteita. Matkailu sitoo kokopäivätoimisesti kaksi työntekijää, sesonkiaikana myös kolmannen.
Tarjolla olevaa tuotevalikoimaa on laajennettu, jotta ryhmille saadaan aktiviteetteja myös kalastussesongin ulkopuolelle. Uutena villityksenä on potkukelkkailu pelastuspuku päällä jäälauttojen seassa.

Yritys on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Youtube-kanavalla on 20 000 tilaajaa ja videoita julkaistaan useita viikossa. Joen ja meren kalastusmahdollisuudet saavat kalastusmatkailijoita liikkeelle ja tulijoita riittää muihinkin paikallisiin majoituskohteisiin.
- Poikien yrittäjäasenne ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus alueella on ihailtavaa. Arvostan suuresti näitä nuoria miehiä, sanoo Anne.