Meidän tilan tarinaa: Luomussa ja ihan järjissään

3 min lukuaika

Referenssit

Sanna ja Jarmo Huhtala Huhtalan luomumaitotilalla Kauhavalta kertovat oman tilatarinansa.

Huhtalat2

Jarmo Huhtala:

”Kun 19-vuotiaana tulin tilan kolmanneksi isännäksi, ajattelin, etten lähde mihinkään investointirumbaan. Kauan mentiin vanhempien rakentamalla navetalla. Samalla tyylillä kuin äiti ja isä olivat tehneet. Sitten Sanna ratsasti hevosella meidän peltojen ohi ja pian alkoi meidän rakkaustarina.

Yhdessä päätettiin laittaa pellot luomuun 2010, kun apulannan hinta nousi älyttömästi ja ajatukset vaihtuivat. Jätin metsäpuolen urakointihommat ja keskityin tilan töihin. Aluksi isä ei tajunnut, mistä luomussa on kyse. On sen myöhemmin tunnustanut, kun huomasi asioiden sujuvan hyvin.

Luomuun siirtyminen toi uutta intoa tekemiseen. Intoa tässä tarvitaankin, sillä ilman sitä ei ole kiinnostusta selvittää ja pohtia, mikä olisi juuri se oikea ratkaisu meidän tilalle. Tietysti on tullut epäonnistumisia, mutta ne pitävät mielen virkeänä. Luomutarkastukset välillä meinaavat jännittää, varsinkin kun kuulee toisinaan aika uskomattomia tarinoita.

Näin on meillä nyt hyvä olla. Suuria laajenemisunelmia ei ole, vaan halua on nykykokoonpanolla saada tila tuottamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Eläinten hyvinvointia kun saadaan ylös, saadaan tuotantolukuja vielä paremmiksi.

Jos jotakin saisin muuttaa, niin rehuntekoon saisi mennä vähemmän aikaa. Meillä on täysi paalirehu ja tuntuu että meillä vain paalataan päivästä toiseen. Lapsetkin ihmettelee, menetkö isä taas paalaamaan.

Niin kiire ei ole koskaan, etten pääsisi luomumaitopienryhmään mukaan. Tänä kesänä erityisesti tuli ryhmän tapaaminen tarpeeseen ja sai muiden kanssa hakea uutta virtaa ja tsemppiä tekemiseen. Ja kun pääsee tapaamisissa katsomaan toisten tilojen eläimiä ja olosuhteita, oppii todella paljon. On mukava mennä toisten tykö, kun tietää usein näkevänsä jotakin itselle uutta. ”

Sanna Huhtala:

”Tulin tähän tilalle hevosteni kanssa aikanaan. Nyt hevoset ja lypsykarja ovat sulassa sovussa täällä, molemmat tuovat meille elannon. Uutta navettainvestointia aloitettiin 2012. Se rakennettiin jo heti täyttämään luomukriteerit. Alusta saakka oli selvää, että uudessa navetassa tuotetaan luomumaitoa.

Nyt on kahden vuoden ajan tuotettu luomua. Venäjä-pakotteet siirsivät meidän suunnitelmia, kun meijeri ei voinut ottaa uusia luomutuottajia. Yhtenä päivänä sitten se soitto tuli ja päästiin heti siirtymävaiheen jälkeen mukaan myös luomumaidon keräilyyn. Luomumaidon tuotantoon siirtyminen ei muuttanut mitenkään radikaalisti meidän työtä. Toki esimerkiksi vasikoita pitää juottaa pidempään, mutta enää se ei tunnu missään, kun siitä on tullut niin rutiinia.

Tänä kesänä olen ollut erityisen ylpeä meidän rehupelloista. Apila on tänä vuonna näyttänyt taas kykynsä, kun on kuiva kasvukausi takana. Kun tavanomaisessa tuotannossa on lannoitettu ja kärsitty kuivuuden kanssa, meidän rehupeltoja katsellessa ei ole kuivuus tullut ensimmäisenä mieleen. Jopa ohikulkeneet ovat jälkeenpäin kommentoineet, että kylläpä olikin pikkuusen komiat karhot!”

Miia Lenkkeri-Tamminen

Kirje ProAgrialta

Olen saanut olla asiantuntijan roolissa mukananne luomumaitoon siirtymisestä lähtien. Muistan ensimmäisen kerran, kun Jarmo soitti ja kertoi, että meijeri oli näyttänyt vihreää valoa, ja siirtymävaiheen luomumaidontuotantoon saisi aloittaa. Olin soitosta iloinen - kun tarvitaan lisää luomukelpoista raaka-ainetta, tietää että tuotteilla on ollut kysyntää.

Olette kehittäneet tilaanne määrätietoisesti ja innokkaasti. Olette löytäneet hyvin myös luomuviljatiloja yhteistyökumppaneiksi. Teidän kanssa on mukava tehdä yhteistyötä niin asiantuntijoiden kuin muiden viljelijöidenkin. Toivon, että työn keskellä pystytte ottamaan aikaa myös perheelle ja harrastuksille.

Tsemppiterveisin:
Essi Tarsia
Kotieläinasiantuntija, luomu
ProAgria Etelä-Pohjanmaa