Mansikkakausi alkaa Keski-Suomessa

2 min lukuaika

Uutinen

Hellesää vauhditti mansikoiden kypsymistä - avomaaviljelysten sato alkaa tulla markkinoille

Kuva: Marjo Marttinen.

Helteet vauhdittivat mansikan kypsymistä

Mansikkakausi alkaa Keski-Suomessa keskimääräiseen aikaan. Pääsato ajoittuu Keski-Suomessa heinäkuun alkupuoliskolle, Etelä-Suomessa pääsatokausi on parhaillaan. Säilöjien ei pidä viivytellä työnsä aloittamista, sillä lämmin sääjakso on nopeuttanut mansikoiden kehitystä.

Kasvutunneleista satoa saatiin markkinoille jo ennen juhannusta. Juhannuksen jälkeisellä viikolla saatiin ensimmäisiä harson suojassa pellolla kasvaneita mansikoita. Kuluvalla viikolla mansikkamäärät lisääntyvät, kun avomaaviljelysten sato alkaa tulla markkinoille.

Mansikkasadosta odotetaan määrältään normaalia ja tällä hetkellä mansikan laatu on hyvä. Mansikka selviytyi liki lumettomasta talvesta odotettua paremmin, kukinnan aikaisia halloja ei ollut ja kukkia on ollut paikoin runsaasti.

Tulevien päivien ja viikkojen sää ratkaisee, miten sadon määrä kehittyy. Viime päivien helle yhdistettynä pitkään, sateettomaan kauteen uhkaa pienentää satoa – etenkin niillä tiloilla, joilla ei ole kastelua. Nyt alkanut sade tuo helpotusta kuivuuteen, muuten sen vaikutusta ei voi vielä arvioida.

Toiveissa on, että Keski-Suomessa mansikka ja muut marjat saadaan poimittua korona-rajoituksista johtuvista ulkomaisen työvoiman saantiongelmista huolimatta. Kotimaista työvoimaa on ollut aiempia vuosia enemmän tarjolla ja osa mm. ukrainalaisista poimijoista on saanut luvan tulla maahan.

Lista suoramyyntiä harjoittavista Hedelmän ja Marjanviljelijöin liiton jäsentiloista löytyy osoitteesta www.marjat.fi

Marjanviljely kiinnostaa

Mansikkaa viljeltiin vuonna 2019 103 ha:n alalla Keski-Suomessa. Pinta-alojen muutokset Keski-Suomessa ovat olleet varsin rauhallisia, mutta uusia viljelijöitä on tullut ja tulossa. Yhtenä kiinnostuksen kohteena on tunnelituotanto, jota koko maassa oli vuonna 2018 48 ha:n alalla. Tunneleissa viljellään pääasiassa mansikkaa (25 ha) ja vadelmaa (22 ha).