Luonnonlaidunpäivä 15.6.2024

1 min lukuaika

Uutinen

Tulevana lauantaina 15.6. vietetään luonnonlaidunpäivää. Silloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä.

Lehma perinnebiotoopilla laiduntamassa Sonja Kankaanpaa

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Tätä tärkeää aihetta juhlistetaan lauantaina ympäri Suomea. Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen pitävät avoimet ovet -tapahtumia ja päivän aikana on luvassa mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa ohjelmaa. Luonnonlaidunpäivä on mainio tapa nähdä maatilan elämää, oppia luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta. Tapahtumat sopivat koko perheelle. Nähdään lauantaina. Katso tapahtumat tästä.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF, MTK, SLC, Metsähallitus, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys, Pihvikarjaliitto, Perinnemaisemayhdistys, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.