Älä anna datan pölyyntyä, ensi vuoden viljelyn suunnittelu nyt käyntiin! Lue lisää palvelusta

Lehmän hyvä elämä

3 min lukuaika

Podcast

Podcastissa puhutaan lehmistä, maitotilojen elämästä ja eläinten hyvinvoinnista. Tervetuloa mukaan märehtimään yhdessä sitä, miten lehmien arjesta voidaan tehdä entistä parempaa. Podcast on tuotettu osana Feeling Good – Lehmän hyvä elämä -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Podin kansikuva feed

1. Lypsylehmien hyvinvointi on tiimityön tulos

(7.11.2024) Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa maidontuotannon erityisasiantuntijat Sini Koivukoski ja Paula Orava keskustelevat lypsylehmien utareterveyden tärkeydestä. Keskustelu pohjautuu Lehmätiimin järjestämään Maidot meijeriin -luentopäivään ja käsittelee tilatiimien roolia yrittäjän päätöksenteon tukena sekä utareterveyden vaikutusta tilan taloudelliseen tulokseen.

2. Eurotier-messut antavat kansainvälistä näkökulmaa suomalaiseen tekemiseen

(18.11.2024) Podcast-sarjan toisessa jaksossa äänessä ovat maidontuotannon erityisasiantuntijat Sini Koivukoski, Paula Orava ja Tiina Karlström. He keskustelevat siitä, mitä nähtiin ja koettiin joka toinen vuosi järjestettävillä, maailman suurimmilla kotieläintuotannon ammattilaisten Eurotier-messuilla Hannoverissa. Esillä oli monenlaisia palkittuja ja testattuja ratkaisuja päivittäisen kotieläinten hoitotyön sujuvoittamiseen. 

3. Hollannin ja Saksan tilavierailuilla havaittiin yrittäjien ylpeyttä ja tyytyväisyyttä maidontuotantoon

(3.12.2024) Podcast-sarjan kolmannessa jaksossa äänessä ovat maidontuotannon erityisasiantuntijat Sini Koivukoski, Paula Orava ja Tiina Karlström. He pohdiskelevat yhdessä, mitä nähtiin ja hoksattiin kahdella tilavierailulla Hollannissa ja Saksassa. Keskustelu pohjautuu Pohjolan Maidon järjestämään Eurotier-opintomatkakokonaisuuteen, jossa vierailtiin myös kahdella tulevaisuuteen tähtäävällä tilalla. Huomionarvoista oli työn tehokkuus, yrittäjien tyytyväisyys sekä eläinten hyvinvoinnin näkökulmat.

4. Kurkistuksia maidontuotannon tähän päivään ja tulevaisuuteen 4dBarnin Welfare-seminaarissa

(23.1.2025) Neljännessä jaksossa maidontuotannon asiantuntija Elina Raudaskoski saa vieraakseen 4dBarnin navettasuunnittelun asiantuntija Antti Puurin ja Kukkulan tilan maatalousyrittäjä Juho Nivalan. Vieraiden kanssa keskustellaan 4dBarnin joulukuussa 2024 järjestämän Welfare-seminaarin ensimmäisestä päivästä. Seminaarin aiheena oli "lisence to milk" eli "lupa lypsää". Millaisia ajatuksia seminaaripäivän sisällöt herättivät osallistujissa ja, millaisia havaintoja maailmanlaajuisesta sekä suomalaisesta maidontuotannosta voidaan vetää seminaaripäivän sisällön perusteella?

5. 4dBarnin Welfare-seminaarista varmuutta ja vahvistusta suomalaisen ruoantuotannon hyvistä toimintamalleista

(30.1.2025) Maidontuotannon asiantuntija Elina Raudaskoski saa viidennessä jaksossa vieraakseen 4dBarnin navettasuunnittelun asiantuntija Antti Puurin ja Kukkulan tilan maatalousyrittäjä Juho Nivalan. Vieraiden kanssa keskustellaan 4dBarnin joulukuussa 2024 järjestämän Welfare-seminaarin toisen ja kolmannen päivän sisällöistä. Käsittelyssä ovat tilatason toimenpiteet ja ratkaisut eläinten ja yrittäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi eettisin keinoin. Jaksossa käydään läpi, millaisia ajatuksia seminaarin sisällöt herättivät osallistujissa, ja millaisia havaintoja maailmanlaajuisesta ja suomalaisesta maidontuotannosta voidaan vetää seminaaripäivien sisällön perusteella.

6. Maitosummit tarjosi tietoa tulevaisuuden mahdollisuuksista

(4.2.2025) Kuudennessa jaksossa ProAgria Pohjois-Suomen valtakunnallinen huippuosaaja Tiina Karlström sekä Oulun ammattikorkeakoulun kotieläintuotannon lehtori Hanna Laurell käyvät läpi Maitosummit 2025 -seminaarin tärkeimmät huomiot. Uusi teknologia ja tekoäly tarjoavat jatkossa entistä tehokkaampia työkaluja esimerkiksi vasikoiden ja lehmien hyvinvoinnin seurantaan. Toisaalta ei pidä unohtaa perusasioita, joilla hyvä tulos tehdään. Seminaarin puheenvuoroissa ja paneelikeskusteluissa korostui myös innostunut asenne menestystekijänä ja alan ammattilaisten vastuu oikean tiedon välittämisestä kuluttajille. Maidontuotanto on merkittävä osa Suomen huoltovarmuutta ja ruokastrategiaa – nyt ja tulevaisuudessa.

7. Mitä mieltä kuluttajat ovat eläinten hyvinvoinnista suomalaisessa maidontuotannossa?

(8.4.2025) Podcast-sarjan seitsemännessä jaksossa keskustellaan siitä, mitä mieltä kuluttajat ovat eläinten hyvinvoinnista suomalaisessa maidontuotannossa. Oulun ammattikorkeakoulun vastavalmistuneet agrologit Kerttu Ojala ja Kristiina Viitanen kertovat opinnäytetyökyselynsä tuloksista yhdessä opinnäytetyöohjaajansa Hanna Laurellin kanssa. 

Opinnäytetyökyselyyn vastasi yli 1100 eläinten hyvinvoinnista kiinnostunutta kuluttajaa. Eläinten hyvinvointi siis kiinnostaa kuluttajia, ja he kaipaavat luotettavaa tietoa ostopäätöstensä tueksi. Kyselytutkimuksen perusteella moni kuluttaja uskoo suomalaisten lypsylehmien elinolosuhteiden olevan kunnossa ja maitotilallisten panostavan eläinten hyvinvointiin. Tuotannossa nähdään kuitenkin parannettavaa. Eläinten hyvinvoinnin kannalta tärkeiksi tekijöiksi kuluttajat nostivat muun muassa mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen, ulkoilun sekä vasikan ja emän yhdessäolon.

8. Ruotsista ajatuksia laiduntamisen toteuttamiseen isossa karjassa

(21.5.2025) Podcast-sarjan kahdeksannessa jaksossa maidontuotannon erityisasiantuntijat Sini Koivukoski ja Paula Orava palaavat Norjan ja Ruotsin opintomatkan tunnelmiin, ja keskustelevat Ojantakasen maatilan yrittäjien Anu ja Jari Junnon kanssa matkan annista. Jaksossa pureudutaan mm. punaisen rodun jalostukseen ja siihen, miten eläinten hyvinvointia edistetään laidunnuksen, vierihoidon ja viilennyksen avulla.