Lean tuli taloon ja navettaan

2 min lukuaika

Referenssit

Hovin tilalla on sovellettu leania työssä ja arjessa.

Hovin tilan yrittäjät Petri Kurvinen ja Sini Simola. Kuva: Inkeri Taurula
Tuotannosta nousevien haasteiden ratkominen on vaalalaiselle maitotilayrittäjä Petri Kurviselle tuttua puuhaa. Hän on kymmenen isäntävuotensa aikana uskonut jatkuvaan parantamiseen.
- En edes muista, kuinka montaa juttua tänäkin vuonna olemme kokeilleet. Jatkuva kehittäminen on elinehto, toteaa Kurvinen puolisonsa Sini Simolan kanssa.
Tehtävää joka päivälle
Tilalla on sovellettu leania työssä ja arjessa. Jopa Simolan kotityölistassa on tehtävät jaoteltu viikonpäiville. Navetan toimiston palo-oveen on piirretty eläinryhmäkartta ja jokaista eläintä kuvaa nimellä varustettu magneetti. Kartan avulla yksittäisen eläimen paikantaminen on helppoa. Tieto eläinten siirroista kulkee magneettien välityksellä työntekijältä toiselle.
Navetan eteisessä on valkotaulu, jossa on eläinlääkärin palsta ja priorisointikenttä.
- Me listaamme tauluun eläinlääkärin tehtävät ja eläinlääkäri kirjaa lähtiessään hoito-ohjeet, kertoo Kurvinen. Priorisointikenttä puolestaan auttaa päättämään, missä järjestyksessä töihin pitäisi tarttua.
Mitä mistäkin löytyy
Navetan työtiloja esitellessään Kurvinen silminnähden innostuu. Hän tutustui alkuvuodesta 2018 leanin 5S-menetelmään, jonka avulla työpisteet laitetaan pysyvästi järjestykseen.
- Tähän jää koukkuun, hihkuu isäntä. Se lisää hirmuisesti työssä viihtymistä, kun ympäristö on siisti, tavarat paikallaan ja löydät tarvitsemasi nopeasti. Ennen minulla saattoi mennä puoli tuntia, kun etsin poikineen lehmän hoitovälineitä. Nyt se ovat kaikki samalla hyllyllä. Sitä paitsi puhtaanapito on helppoa, kun pöydät ja lattiat ovat vapaana.
Navettaan on rakennettu hyllyköitä ja tuotu laatikostoja. Hyllyissä ja laatikoissa lukee, mitä mistäkin löytyy. Kurvisen mukaan tavarat ovat palautuneet hienosti paikoilleen käytön jälkeen. - Tarrakirjoitin on aina pöydällä. Sitä mukaan, kun saadaan paikkoja järjestykseen, ne merkitään.
Kurvisen 5S-into ei rajoitu vain karjasuojaan.
- Tajusin eräänä päivänä, että tekninen tila on paloturvallisuusriski. Minulta meni tunti, kun rakensin hukkalaudoista säilytystasoja. Kun katsoo huonetta nyt, on vaikea uskoa, että lattian epämääräiset rojukasat mahtuvat yhteen hyllykköön.
Hyvä työilmapiiri
Sosiaaliset taidot ja hyvä työilmapiiri koetaankin Hovin tilalla tärkeäksi osaksi työssäjaksamista. Taitoja on kehitetty muiden muassa ProAgria johtamispienryhmässä. Kurvinen ja Simola tuumivat, että maatilayrityksessä kodin ja työn raja on usein häilyvä. Jos pirtissä tai navetassa ei vuorovaikutus toimi, on kaikilla elämän alueilla takkuista.
Inkeri Taurula