Koruntekijältä korona vei asiakkaat – poikkeustilanteessa yritysanalyysi ja tukihakemus

2 min lukuaika

Referenssit

Yrittäjä Kimmo Kiljunen otti yhteyttä tuttuun ProAgrian yritysasiantuntijaan tehdessään jatkosuunnitelmia.

Kultaseppämestari Kimmo Kiljunen hiomassa asiakkaan korua.
Kultaseppämestari Kimmo G. Kiljunen on yritykselleen Kulta-Gabriel Ky:lle hakenut ELY-keskukselta rahoitustukea koronapandemian aiheuttamaan tuotantohäiriöön. Yli 35 vuotta toimineella yrityksellä oli tammikuussa historiansa suurin ennakkotilaus tuotteista. Koronaviruksen myötä kaikki tilaukset peruuntuivat. – Toimintamme edellytykset lähtivät alta pois.
Kiljusen yrityksen päätuote ovat hopeiset spektroliittikorut, joista valtaosa myydään Helsingissä vieraileville turisteille. – Turistikaupassa kiihkein ostoskausi on toukokuusta elokuulle. Jälleenmyyjämme ostavat tuotteita sisään sitä mukaa, kun saavat myydyksi, joten me teemme töitä seitsemän päivää viikossa kevään ja kesän, kultaseppämestari kuvailee normaalia kevättään.
Kun Helsingissä vierailevista turisteista merkittävä osa on ns. laivaturisteja, Kiljunen arvelee, että myös kesä 2021 tulee olemaan hänen yrityksensä toiminnan kannalta pilalla.

Yritysasiantuntija avuksi

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi yrittäjä lähestyi tuttua yritysasiantuntijaa ja pyysi konsultaatiota ProAgrian Antero Parkkoselta. – Antero pyöritteli numeroita ja poimi asiantuntevasti pointit, mihin suuntaan tästä lähdetään. Numeroiden valossa meillä on järkeä jatkaa, kertoo Kiljunen tyytyväisenä palveluun.
Yritystoiminnan analyysin yritysasiantuntija Parkkonen teki yritysten kehittämispalveluna, joka on yrityksille tarkoitettua tuettua toimintaa. Analyysissa tarkastellaan yrityksen nykytilanne ja luodaan kehittämissuunnitelma. Yrittäjälle kahden päivän asiantuntijatyö maksaa vain 30 euroa per päivä.
Yritysasiantuntija laati myös avustushakemuksen kehittämistoimenpiteisiin ELY-keskukseen. – ProAgriassa tiedetään sellaiset nopit, joiden selvittämiseen kuluisi yrittäjällä melkoisesti aikaa. Ruuvailisin anomusta varmaan vieläkin, vaikka en ole tottumaton tekemään paperitöitä, kuittaa yrittäjä.

Tästäkin notkahduksesta selvitään

Kolmen laman veteraanina Kiljunen luottaa, että tästäkin koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta selvitään. 90-luvun laman aikaan Kulta-Gabriel teki korupohjia, joita käytettiin kivenhiontakursseilla ympäri maan. Tämän jälkeen seuraavana tuotteena olivat valmiit korut tukkujakelun kautta. Myös korukauppa ulkomailla on tullut yrittäjälle tutuksi.
Turistikauppaa varten on kehitystyön tuloksena syntynyt valmis paketti: spektroliittikoru kotimaisesta koivusta tehdyssä rasiassa. – Tuote pitää olla sopivan hintainen, että turisti tekee heräteostoksen, kertoo Kiljunen. – Spektroliitti on ainut vientikelpoinen korukivemme kauneutensa ja värikkyytensä vuoksi.
Kiljunen on lämmitellyt vanhoja suhteitaan Pohjois-Amerikkaan, jonne suunnataan jatkossa vientitoimia.