Kasvinsuojeluaineiden käyttö on muuttunut – valmisteita jää pois ja uusia kasvinsuojeluvalmisteita tulee yhä vähemmän

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Muutaman viime vuoden aikana kasvinsuojelun kenttä on muuttunut paljon, mikä näkyy muun muassa siinä, että valmisteita jää pois ja entistä vähemmän tulee uusia kasvinsuojeluaineita käyttöön.

Sari Peltonen ja Peltokasvien kasvinsuojelu 2024 -kirjan kansikuva

Suuntaus on biologisten torjuntavalmisteiden kehittämiseen, mutta tarjonta on vielä vähäistä markkinoilla. Sen sijaan erilaisia biostimulanttivalmisteita on tullut markkinoille runsaasti. Biostimulantit ovat kasvin kasvua edistäviä bioperäisiä valmisteita, jotka vahvistavat kasvien stressin sietoa ja voivat auttaa kasvien ravinteiden otossa.

Vielä ei kuitenkaan olla tilanteessa, jossa biologiset valmisteet voisivat korvata täysin kemiallisen kasvinsuojelun käyttötarvetta sadon turvaamiseksi, etenkään kovissa rikka-, tauti- tai tuholaispaineissa.

- Kasvinsuojeluaineiden ammattimainen käyttö perustuu tarpeenmukaisuuteen ja turhiin käsittelyihin ei ole varaa. Kasvinsuojeluaineiden avulla turvataan sadon määrä ja etenkin laatu. Suomessa kasvinsuojeluaineiden käyttö on Euroopan mittakaavassa kolmanneksi pienintä, puhumattakaan mitä se olisi maailmanlaajuisesti, kertoo kehityspäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Kesän kuivuus näkyy kasvinsuojeluaineiden käyttömäärissä

Kasvukauden sääolosuhteet vaikuttavat paljon kasvinsuojelun tarpeeseen. Esimerkiksi kuivina kesinä kasvinsuojeluaineiden käyttötarve on vähäinen. Tämä näkyy myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylläpitämästä myyntitilastosta, jossa vuoden 2018 jälkeen kasvinsuojeluaineiden myyntimäärät ovat olleet selkeästi pienemmät kuin esimerkiksi vuosien 2010-2015 aikana.

Suomessa ala on laajasti sitoutunut kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvien riskien vähentämiseen. Vuoden vaihteessa alkoi järjestyksessä kolmas kestävän kasvinsuojelun toimintaohjelma, jonka valmistelusta ja seurannasta vastaa Tukes.

Peltokasvien kasvinsuojelu 2024 -kirja tukee suunnittelua

ProAgria Keskusten Liiton julkaisema Peltokasvien kasvinsuojelu 2024 -kirja auttaa kasvinsuojeluaineiden valinnassa, vertailussa ja on kasvinsuojelun suunnittelun tukena. Kirja kokoaa vuonna 2024 yleisimmillä peltoviljelykasveilla käytössä olevat kasvinsuojeluvalmisteet, käyttösuositukset ja keskimääräiset hehtaarikustannukset. Kirjan on toimittanut kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen.

Tutustu ja tilaa

Peltokasvien kasvinsuojelu 2024 -kirjan löydät verkkokaupastamme. Ilmainen toimitus! 

ProAgrian verkkokauppa