KAIPO-verkon toiminta jatkuu vuonna 2022

2 min lukuaika

Ilmastoratkaisut

Vesistökunnostusverkostojen kehittäminen jatkuu myös vuonna 2022. Vastaa kyselyyn!

Vesikasvillisuutta niitettiin ja nuotattiin Paltamon Melalahdella 2021.

KAIPO-verkon toiminta jatkuu

KAIPO-verkko-hanke alkoi samaan aikaan koronan levitessä ympäri maailmaa, tammikuussa 2020. KAIPO-hanketta toteuttaa Itä-Suomen MKN, ProAgria Itä-Suomi ry. Kainuun ja Pohjois-Karjalan ELY-keskukset toimivat yhteistyössä.

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa toimivan hankkeen tavoitteena on mm. luoda vesistökunnostusyhdyshenkilöiden verkosto, antaa neuvontaa erilaisille yhdistyksille ja alueen asukkaille vesistöjen hoidosta ja kunnostuksesta, tehdä pieniä hoito- ja kunnostussuunnitelmapilotteja sekä tiedottaa erilaisista vesienhoitoon ja verkostoitumiseen liittyvistä asioista.

Tilanteen haasteista huolimatta vesistökunnostusyhteistyöhön on saatu paljon kiinnostuneita osallistujia. Paikallisten kunnostajien ja viranomaisten välille on luotu keskusteluyhteyksiä ja ymmärrys puolin ja toisin on lisääntynyt. Myös järjestäjät ovat oppineet paljon uutta vesistökunnostusverkostojen luomisesta.

Tilaisuuksiin osallistuttu runsaasti

KAIPO-verkko on ollut järjestämässä vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 48 erilaista tilaisuutta, joissa on ollut lähes 1000 osallistujaa pääosin Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Suurin osa tilaisuuksista on pidetty etänä, mutta kesällä ja syksyllä lähitilaisuuksissa päästiin keskustelemaan vesistöjen vierelläkin. Näytöksiä pidettiin vesikasvien niitosta sekä ulpukan juurakon poistamisesta pohjajyrsinnällä ja laitesukeltamalla. Tilaisuuksien materiaalit löytyvät täältä.

Kunnostusyhdyshenkilöt

Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta on ilmoittautunut mukaan 17 kunnostusyhdyshenkilöä. Vapaamuotoinen verkosto on kokoontunut säännöllisesti pääosin etänä oppimaan vesienhoidosta ja keskustelemaan erilaisista vesistökunnostuksiin liittyvistä asioista. Toimintaan voi ilmoittautua mukaan matalalla kynnyksellä milloin vain. Tutustu toimintaan tästä.

Muuta toimintaa

Vuoden 2021 lopussa KAIPO-verkon tuella aloitettiin valuma-aluekunnostussuunnittelu Nurmeksen Ylä-Valtimolla yhteistyössä kyläyhdistyksen kanssa. Vuonna 2022 etsitään Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta uusia kohteita, joilla voidaan aloittaa valuma-aluesuunnittelu.

KAIPO-verkon toiminnasta saat ajankohtaista tietoa Facebookin, nettisivujen ja uutiskirjeen avulla. Aiemmin lähetettyjä uutiskirjeitä voit lukea myös tietopankista. Uutiskirjeen voit tilata etusivun lomakkeella. Uutiskirje ilmestyy noin kahden-kolmen kuukauden välein.

Vastaa kyselyyn!

Vuoden 2022 aikana KAIPO-verkko järjestää Pohjois-Karjalan ja Kainuun kunnissa kaikille avoimia yleisötilaisuuksia vesistökunnostuksen toteutukseen ja vesien tilaan liittyvistä kysymyksistä. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa tilaisuuksien sisältöön ja kohteisiin! Tämänhetkinen kyselymme on suunnattu erityisesti erilaisille yhdistyksille ja yhteisöille, joilla on kiinnostusta osallistua vesistökunnostuksiin tai vesistöaiheisten tapahtumien toteuttamiseen.

Osallistu kyselyyn tästä. Toivomme vastauksia helmikuun loppuun mennessä. Kiitos etukäteen, kyselyn tuottama tieto on meille erittäin arvokasta!

Ota yhteyttä

Seuraa hankkeen sivua Facebookissa, tai ota yhteyttä allaolevalla lomakkeella. Voit myös olla suoraan yhteydessä maakuntien yhteyshenkilöihin:

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Itä-Suomi ry
Kainuu: Tuuli Mäkinen, tuuli.makinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 043 827 2308
Pohjois-Karjala: Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 301 2409

Kainuun ELY-keskus hallinnoi Kainuun ja Pohjois-Karjalan yhteistä vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkostojen vahvistamishanketta (KAIPO-verkko). Hanketta rahoitetaan Ympäristöministeriön käynnistämän vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta.