Johtamisella syntyy hyviä tuloksia

3 min lukuaika

Referenssit

Johtamiseen paneutumalla on Kukkulan tilalla saavutettu hyviä tuloksia.

Juho Nivala ja Hanna Yli-Kohtamäki seuraavat KPI-Avainmittaristoa päivittäin. Kuva: Ritva-Liisa Nisula
Sieviläinen Kukkulan Tila Oy Keski-Pohjanmaalla on esimerkki siitä, että johtamiseen paneutumalla päästään hyviin tuloksiin. Vuonna 2012 tapahtuneen robottipihaton rakentamisen jälkeen lehmien keskituotos on noussut 400 kiloa vuodessa ja elossa olevien lehmien elinikäistuotoksessa on ylitetty 27 000 kilon taso. Tilan taloustuloskin on hyvä.
Tilan isäntä, Juho Nivala, on ulkoistanut peltotyöt urakoitsijoille. - Kukaan ei voi olla täydellinen joka asiassa, siksi meillä on päätetty keskittää oma osaaminen navettaan ja jätetty peltotyöt alan ammattilaisille. Samalla on turvattu omaa jaksamista ja säästetty pääomakuluissa.

Tekemistä pitää johtaa

Tilan 150 hehtaarin peltotuotannosta vastaava Juho sanoo, että johtamisen merkitys korostuu käytettäessä ulkopuolisia urakoitsijoita. - Esimerkiksi säilörehunteossa otan lukuisia kasvustonäytteitä ja seuraan netistä sääennusteita ja kasvustojen kehityksestä kertovaa tietoa. Tiivis yhteydenpito urakoitsijan kanssa alkaa pari viikkoa ennen kaavailtua korjuuhetkeä ja noin viikkoa ennen sovitaan tavoiteltu korjuuajankohta. Yleensä olemme onnistuneet tässä, säilörehun syönti-indeksit ovat olleet 110 tuntumassa, kertoo Juho.
Ruokinta 140 lypsylehmän tilalla perustuu seosrehuun. ProAgrian erityisasiantuntija Sinikka Kreus on tehnyt reseptit jo usean vuoden ajan. Navetan toiminnoista vastaava puoliso, Hanna Yli-Kohtamäki, korostaa seurannan merkitystä: - Teemme navettatyöt hoppuilematta. Näin ehdimme havainnoida kiimoja, eläinten liikkumista, pötsin täyttymisastetta tai sonnan koostumusta. Kun yhdistämme havaintomme roboteilta ja muista lähteistä tulevaan tietoon, pystymme itse hienosäätämään ruokintaa, kertoo Hanna. - ProAgrian ruokinnansuunnittelu on maidontuotannon peruspalvelu tuotosseurannan ohella, toteaa Juhokin.

KPI-Avaimessa potentiaalia

Kukkulan tila on yksi ProAgrian toteuttamasta valiolaisen avaintunnuslukumittariston pilottitiloista. - KPI on todella mielenkiintoinen, sitä tulee seurattua päivittäin, sanovat yrittäjät. - Kännykästä tulosten kehitystä tulee seurattua myös matkojen aikana. Ranking-listaus innostaa miettimään, kuinka saisimme nostettua sijoitustamme pykälällä tai parilla. Odotamme innolla palvelun laajenemista ja kehittymistä, mielestämme siinä on paljon potentiaalia hyödylliseksi työkaluksi, kertovat Hanna ja Juho.

Yhtymästä yhtiöksi

Tila yhtiöitettiin marraskuussa 2015, vajaa vuosi tilan siirtymisestä Juhon omistukseen. Yhtiöittämisen suunnittelu alkoi jo Juhon vanhempiensa kanssa muodostaman maatalousyhtymän aikana, ja siihen osallistui asiantuntijoita useammasta ProAgria keskuksesta. Tilan kirjanpidon on jo pidemmän aikaa hoitanut ProAgria Keski-Pohjanmaa, yhtiöittämisen jälkeen sen tekijä vain vaihtui Sievistä Kaustiselle. Samalla kirjanpitopalveluun liitettiin budjetointi ensimmäisen tilikauden ajaksi.
Budjetointi ja sen seuranta tehtiin nettikokouksissa, joihin osallistui kirjanpitäjä Kirsi Saariketun lisäksi yritysasiantuntija Erkki Laide ja kehityspäällikkö Juha Hämäläinen. Ennakkovalmistelut ja yhteydenpito tuotantoneuvontaan käytiin sähköpostitse. Fyysisesti kokoonnuttiin ensimmäisen kerran vasta tilinpäätöksen suunnitteluun yhdessä tilintarkastajan kanssa keväällä 2017. Tapaamisen osallistui myös pankin edustaja. - Monen pään yhteistyönä tehdyn budjetoinnin ansiosta ei raha-asioiden takia ole missään vaiheessa tarvinnut menettää yöuniaan, kuvaa Juho budjetoinnin synnyttämää turvallisuuden tunnetta. - Yhdessä löysimme parempia ratkaisuja kuin mihin yksin olisimme kyenneet, hän jatkaa.
Parhaillaan yrittäjät osallistuvat ProAgria Maitoliideri-hankkeeseen. Siinä tuodaan lean-johtamistyökaluja maatilojen käyttöön. - Hankkeen myötä olemme ottaneet käyttöön viikoittaisen valkotaulupalaverin. Se on hyödyllinen työkalu varsinkin työntekijän kanssa. Sen ansiosta työtehtäviä ei tarvitse muistella ja moni pienempi tai suurempi rästityö tulee hoidetuksi. Vastenmieliset asiat on syytä hoitaa alta pois, varsinkin jos niiden tekemättömyys vaikuttaa päivittäin työn tehokkuuteen, toteaa Juho. Yhteydenpitoa varten tilalla on oma WhatsApp-ryhmä, johon myös lomittajat otetaan mukaan. - Meillä on tapana juhlistaa tavoitteiden saavuttamista tai uusien ennätysten rikkomista kakkukahveilla. Se tekee onnistumiset näkyväksi ja auttaa pitämään positiivisen vireen yllä, perustelee Hanna tilan käytäntöä.
Juha Hämäläinen
Kehityspäällikkö
ProAgria Keski-Pohjanmaa