Idean kanssa yhteys luottoasiantuntijaan

2 min lukuaika

Referenssit

Janne Toikka on käyttänyt ProAgrian osaajia yhtiöidensä perustamiseen ja kehittämiseen.

Janne Toikka pyörittää kolmea yritystä, jotka täydentävät toisiaan.

Vuosi sitten Janne Toikka otti yhteyttä ProAgrian yritysasiantuntija Antero Parkkoseen Lappeenrannassa. Yrittäjällä oli mielessä idea ja mukana yrittäjäkaveri. ProAgria ja Parkkonen ovat olleet monessa Toikan investoinnissa mukana, joten yhteydenoton kohde oli itsestään selvä. – Yhteistyö sujuu hyvin ja lopputulos on aina se, mitä on lähdetty hakemaan. Lisäksi Antero on henkisenä tukena, sparraaja ja asiantuntija, jonka osaamiseen ja tekemiseen luotan täysin.

- Idean pohjalta lähdimme miettimään toimintamallia, jolla edetä. Totesimme uuden yhtiön perustamisen hyväksi vaihtoehdoksi. Sähköisesti perustettu yhtiö saa Y-tunnuksen parin tunnin sisällä ja merkinnän kaupparekisteriin muutamassa päivässä, jos nimi- ja muut asiat menevät kerralla maaliin. Itse yhtiöittäminen on joustava prosessi, jos syy perustamiselle ja perusasiat yhtiöjärjestelystä on ennalta hyvin pohdittu, kuvailee Parkkonen.

Liiketoiminnan analyysi tuettuna palveluna

Asentier Oy perustettiin 25.2.2018. Samana päivänä pidetyssä hallituksen kokouksessa yhtiö päätti hakea ELY-keskuksesta yritysten kehittämispalvelua, jotta idean etenemisestä saataisiin kirjattu suunnitelma aikatauluineen. - Myös Business Finlandin innovaatioseteli ja Tempo-rahoitus olivat tarkastelussa, muistelee Parkkonen.

Yritysten kehittämispalvelujen tilausprosessi on joustava ja nopea. Hakemusta edelsi kuitenkin vielä pohdinta sisällöstä ja vaiheistuksesta.

Tuettuja yritysten kehittämispalveluja voivat tehdä hyväksytyt vastuukonsultit. ProAgrialla on useita vastuukonsultteja ja Antero Parkkonen on yksi heistä. Hän käynnisti Asentier Oy:n liiketoiminnan analyysin heinäkuun alussa ja se valmistui kuukaudessa. - Sisältöön saimme merkittävän ICT-asiantuntijatiedon Jukka Niiraselta Arnora Oy:stä. Hänen kanssaan Asentier jatkaa liiketoiminnan kehittämistä ELY-keskuksen myöntämän perustamistuen avulla.

Nyt rakennetaan jotain uutta

Haastattelun aikaan tammikuussa Toikka yhtiökumppaninsa Aaro Partasen kanssa kävi neuvotteluja ohjelmistoalustan rakentamisesta. Neuvotteluihin mukaan oli saatu yllättäen kumppani, toinen yritys, joka valmistelee järjestelmää kaupanalalle. Asentierin yrittäjien tukena on konsultti Niiranen, mistä Toikka on tyytyväinen. – Oma osaaminen olisi näissä IT-asioissa loppunut kesken. Lisäksi Jukka on keskusteluissa meidän puolella pöytää.

Asentierin yrittäjät ovat molemmat ’lihamiehiä’; Toikka sikatilallinen Luumäeltä ja Partanen ylämaankarjan kasvattaja Joutsasta. Yhteisten tuttujen kautta miehet päätyivät juttusille, minkä tuloksena paljastui, että heillä on yhteisiä intressejä. Nyt ideaa jalostetaan palveluksi, joka tuottaa yrittäjien muulle tuotannolle lisäarvoa ja josta hyötyy myös kuluttaja.

Sikala yhtiöitetty aiemmin

Ennen Asentieria Toikka on yhtiöittänyt sianlihantuotantonsa kymmenen vuotta sitten Nasula Oy:ksi. – Vaativa prosessi. Silloin ei vielä ollut paljon kokemusta tämäntyyppisestä yhtiöittämisestä. ProAgrian rooli oli merkittävä, yhtiöittäminen eteni ja onnistui hyvin.

Lisäksi Toikka omistaa Kymen Lihatukku Oy:n, jonka hän hankki pari vuotta sitten parantaakseen sianlihantuotantonsa lisäarvoa. Lihatukun taloushallinto on ulkoistettu ProAgrian Tilipalveluille.