Hyvin valmisteltu investointihakemus ensimmäisenä Hyrrään

2 min lukuaika

Referenssit

Ahvion kylässä Kouvolassa sijaitseva Hakalan Peruna Oy:n on toimintaansa aktiivisesti kehittävä perunapakkaamo. Tehostaakseen S-ryhmälle kaupan omien merkkien pakkaamista viljelijä Lasse Hakala investoi pakkauslinjan uuteen vaakaan.

Lasse Hakala

Laitteeseen haettiin investointitukea ProAgrian yritysasiantuntija Tuula Revon kanssa. Hakemus oli ensimmäinen, joka jätettiin uudella ohjelmakaudella Kaakkois-Suomen ELYyn.

- Oli hienoa olla ensimmäisenä hakemusta jättämässä. Investointi on yksinkertainen: laitteen hankinta, asennus ja ohjelmointi. Tuula hoiti paperiasiat ja piti hyvin ELYyn yhteyttä. Odotimme, koska haku avautuu ja kun se avautui, oli kaikki valmiina ja saatiin hakemus heti sisään, kertoo Lasse.

Hakemusta Lasse ja Tuula työstivät muutamia kertoja etätapaamisissa, jotka sopivat parhaiten Lassen kiireisiin aikatauluihin. Tuula teki taustatyötä, tarkisti tietoja ja ohjasi hakemuksen laadintaa siten, että sitä oli sekä Lassen että ELYn helppo käsitellä. Osa tarvittavista liitetiedostoista, kuten liiketoimintasuunnitelma, oli jo olemassa, ja niissä riitti tietojen päivitys. Lisäksi mukaan liitettiin tarvittavat tiedot tilitoimistolta ja tavarantoimittajilta sekä kilpailevat tarjoukset.

- Investointipäätökseen ohjaa muukin kuin pelkkä hinta, siinä merkitsee koko paketti. Vaikka avustusprosentit ovat nyt kohtuu pieniä tällä alueella, ajattelin, että hakemus kannattaa laittaa sisälle, sanoo Lasse.

Investointitarve kohdistui pakkauslinjan uuteen vaakaan. S-ryhmälle pakattavien perunapussien koko on pienentynyt ja ovat käytännössä pelkästään kilon tai kahden pusseja. Uuden vaa’an avulla pakkausprosessi tehostui ja nopeutui.

Rohkeasti yritystoimintaa kehittämään

Uuden ohjelmakauden investointitukien haku käynnistyi odotuksen jälkeen kesäkuun lopulla koko Suomessa. Hyrrä-järjestelmä oli uudistunut, eivätkä muutokset olleet Tuulan ja Lassen tiedossa. Kaikki sujui kuitenkin hyvin. ELY otti hakemuksen käsittelyyn ja pisteytti jatkoon hakujakson päätyttyä 15.8. Syksyllä Kaakkois-Suomeen ELYyn on jätetty yhteensä 14 investointitukihakemusta, joista 12 pääsi jatkoon. Lassen hakemuksen lisäksi Tuula on konsultoinut jatkoon päässeistä myös kahta muuta yrittäjää.

- Tavoitteena oli, että investointi pystytään aloittamaan Lassen omalla riskillä ennen päätöksen saamista, tarkentaa Tuula.

Aiemmin keväällä ProAgrian kehityspäällikkö Marja Suutarla auttoi Lassea laatukäsikirjan päivityksessä. Sopimuskumppanuus S-ryhmän Inex Partners Oy:n kanssa edellyttää, että kotimaisten kasvisten auditoinnit ovat voimassa.

- Kun itsellä on niin paljon muuta ajateltavaa, on hyvä, että saa käyttää ammattilaisia apuna. He osaavat auttaa viljelijää, joka pääsee näin nopeammin eteenpäin, Lasse sanoo.

Hakemusaikataulujen venyminen on hankalaa yrittäjän arjessa. Jos suunnitteilla on iso investointihanke ja maksatukset laahaavat jäljessä, tietää se isoa riskiä itselle. Omasta hakemuksestaan Lasse ei ole vielä päätöstä saanut.

- Kannustan yrittäjiä rohkeasti hakemaan tukea investointeihin ja kehittämään omaa toimintaa. Itselle tässä töitä tehdään eikä muille. Suomalaista maataloutta tullaan tarvitsemaan enemmän kuin vielä ymmärretään, Lasse rohkaisee.

Hakalan Peruna Oy on perustettu vuonna 2001. Se on yksi Suomen merkittävimmistä perunapakkaamoista ja edelläkävijä tuotekehityksessä. Vuosittain yritys pakkaa 2,5 miljoonaa kiloa varastoperunaa ja 300 000 kiloa varhaisperunaa. Päivittäin pakataan 20 000 kiloa perunaa eri pakkauskokoihin ja kuljetetaan Sipooseen InexPartner’s Oy:lle. Yrityksellä on sekä omaa viljelyä että sopimusviljelijöitä.