Herkkuja kasviksista

2 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset

Kasvisruokakurssilla Keski-Pohjanmaalla tehtiin yhdessä maukas ateria herkullisista kauden kasviksista.

Seija Varila, Leena Sulkala, Sinikka Hedström, Ulla Pohjola, Aila Björgren, Irma Liedes, Kaarina Haapaniemi ja Irja Junttila
Ihanat naiset Kokkolan kotitalous ja puutarhaseurasta kokoontuivat marraskuisena keskiviikkona Kruununvoudintalolle Kokkolaan kasvisruokakurssin merkeissä. Seuraan kuuluu innokkaita naisia, jotka ovat mielellään mukana osallistumassa erilaisiin tilaisuuksiin. Talkoohenkeä löytyy ja samat naiset olivat tekemässä Kruununvoudintalolla syyssiivousta muutamaa viikkoa aiemmin. ”Yhdessä tekeminen on mukavaa ja siitä saa aina niin paljon energiaa omaankin jaksamiseen”, tuumaavat naiset kuin yhdestä suusta.
Kasviskurssia oli vetämässä Maa- ja kotitalousnaisten pitkäaikainen Ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Seija Varila. Seija on jäänyt virallisesti eläkkeelle reilu vuosi sitten, mutta on vielä silloin tällöin mukana touhuissa erityisesti ruokakurssien kohdalla. Naiset saivat esittää etukäteen toiveita valmistettavista ruuista ja Seija sitten laati menuun ja reseptit sen mukaan.
Illan pääosassa mehevät kasvikset
Kasviksissa on paljon tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Syksyllä kotimaisia kasviksia on runsaasti saatavilla ja ne ovat herkullisimmillaan. Uusi tuttavuus on lehtikaali, se on helppo kasvattaa ja siitä saa paljon hyvää syötävää, jopa lehtikaalikarkkeja. Punajuuri on myös vähän unohduksiin jäänyt herkullinen juures ja sitä hyödynnettiinkin illan menussa.
Menu:
- Bataatti porkkanakeitto
- Punajuurisosekeitto
- Raejuustokasvispihvit
- Kasvispihvit
- Punajuuripihvit
- Kasvisgratiini
- Kasvislasagne
- Porkkanalastusalaatti
- Kasvispiirakat
Punajuuripihvit ja raikas kermaviilikastike
4 punajuurta
1 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Keitä pestyjä punajuuria puolisen tuntia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet, mutta vielä napakoita. Jäähdytä ja kuori punajuuret. Leikkaa 1,5 cm paksuisiksi pihveiksi ja ripottele molemmin puolin suolaa. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää sekaan hyppysellinen suolaa, jolloin saat rakenteesta tasaisemman. Kierittele pihvit ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhomustapippuriseoksessa. Paista voissa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunamuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa.
Kermaviilikastike
2 dl kermaviiliä
1tl piparjuuritahnaa
½ tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl silputtua persiljaa
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
Tekemisen meininkiä
Vaikka alussa muutamat osallistujat epäilivät hymyssä suin, että ehditäänkö tämän vuorokauden puolella kotiin ollenkaan, kun Menu oli noinkin pitkä, niin kyllä vaan, kaikki saatiin valmiiksi aikataulun mukaan. Naiset tekivät ruokia pareittain tai korkeintaan kolmen hengen ryhmissä. Joka porukalle annettiin 3 ruokalajia tehtäväksi. Valmiit ruuat katettiin kauniista ja jokainen ryhmä esitteli mitä on tehnyt ja miten. Lopuksi päästiin asiaan eli syömiseen ja kyllä oli hyvää!
Herkullinen kattaus illan tuloksista
Kasvisruoka piristää maukkaudellaan ja värikkyydellään syksyn harmaudessa. Myös yhdessä kokkaaminen on hauskempaa kuin yksin! Kerää sinäkin kaveriporukka tai oma perhe keittiöön ja tehkää yhdessä vaikka maukkaat punajuuripihvit raikkaan kermaviilikastikkeen kera. Maistuu varmasti!
Kirsi Varila
toiminnanjohtaja
Maa- ja kotitalousnaiset Keski-Pohjanmaa