Eläintiloille vesikatkos voi olla kohtalokas

1 min lukuaika

Hankkeet· Uutinen

Onko teillä varautumissuunnitelma vesikatkoksen varalta? Moni maatilayrittäjä pitää kunnan vesihuoltoa varmana, eikä asiaan ole varauduttu.

161 A8474

Eläintilojen veden kulutus on korkea. Juomakelpoinen vesi on tärkeää niin eläinterveydelle kuin tuotannollekin. Suomessa vesihuolto toimii hyvin ja puhdas vesijohtovesi on lähes itsestäänselvyys. Moni maatilayrittäjä pitää kunnan vesihuoltoa niin varmana ettei erillistä varautumissuunnitelmaa ole tehty.

- Kunnallisen vesihuollon riskejä ovat veden saastuminen ja vesiputken katkeaminen esimerkiksi kaivuutöiden yhteydessä. Vesijohtovesi voi olla poikki useita tunteja, Kauhajoen vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mäkinen toteaa.

  Eläintiloille vesikatkos voi olla kohtalokas.

  - Osalla maatiloista ei ole varauduttu vesikatkoksiin vaan luotetaan vesilaitosten vedenjakelujärjestelmään. Etenkin eläintilat ovat jo hyvin varautuneet sähkökatkoksiin, mutta harva tila on varautunut vedenjakelun katkoksiin.

   Vesisäiliöistä on apua moneen

   - Maatilojen kannattaa varustautua vesisäiliöillä, joiden vesi on jatkuvassa käytössä. Säiliöissä makaava vesi ei pysy pitkään hyvänä, Pekka Mäkinen sanoo.

   - Haja-asutusalueilla vesijohtoverkosto on pieni ja vedenpaine heikompi, jolloin omaan säiliöön kerätty vesi auttaa myös, kun tarvitaan kerralla suuria määriä vettä, kuten kasvinsuojeluruiskutuksia varten.

    Pelastuslaitoksen rooli vedensaannin varmistajana

    - Pelastuslaitoksella ei ole juurikaan merkitystä maatilan varautumisessa. Säiliössämme oleva vesi on luonnonvesilähteestä otettua vettä. Säiliöihin muodostuu bakteerikanta, jota ei pystytä poistamaan, joten veden käyttäminen olisi tilalle liian suuri terveysriski, palopäällikkö Juha Turkulainen toteaa.

     Artikkeli on osa Maatilan varautuminen -hanketta