Antinmäeltä katsotaan tulevaisuuteen

2 min lukuaika

Referenssit

Antimäen tilan isäntäpari Katriina ja Jari Leppä pohtivat asiantuntijoiden kanssa erityisesti tilan kestävää tulevaisuutta ja suuntaa.

Katriina ja Jari Leppa kuva Nina Maununaho
Kuva: Nina Maununaho

Pertunmaalla sijaitsevan Antinmäen tilan 17. sukupolvi Katriina ja Jari Leppä katsovat asioita pitkällä aikajänteellä.

- Nyt tärkeintä on kehittää tilaa eteenpäin ja kasvattaa 18. sukupolvi, kuvaa tehtäväänsä tilan isäntäpari. Tila tuottaa maitoa ja ehdoton lähtökohta on, että eläimet voivat hyvin, ovat pitkäikäisiä ja omaavat hyvän tuotoksen. Valintoina on jo pitkään ollut pihatto ja lypsyrobotti.

Iso kiitos asiantuntijoille

Tilalla luotetaan ulkopuoliseen osaamiseen eikä epäröidä käyttää sitä. 

– Ulkopuolinen osaaminen on todella tarpeen. Se on myös ison kiitoksen paikka. Illalla tulee nurmiosaaja ja hänen kanssaan katsotaan tilan nurmet. Sillä tehdään tilan tulos, kuvaa Jari Leppä ja jatkaa, - Peltoalamme noin 150 hehtaaria on nurmella ja viljalla. Peltoviljelyn laadulle ja määrälle tilaus tulee navetasta, eläinten tarpeesta ja tuotostavoitteista. Meillä on erinomainen ruokinta-, nurmi- ja talousasiantuntijoiden tiimi ProAgria Etelä-Savosta ja valtakunnallisista osaajista, joiden kanssa yhdessä haetaan meille ennakkoluulottomasti parhaiten soveltuvia ja uusia kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja. Olemme kokeneet tämän erittäin hyvänä toimintatapana.

Mitä tulevaisuudessa?

Nyt Antinmäellä pohditaan asiantuntijoiden kanssa erityisesti tilan kestävää tulevaisuutta ja suuntaa. Lisäksi annetaan aikaa 10-vuotiaalle tyttärelle.

– Haluamme pitää tilan hyvässä kunnossa ja säilyttää mahdollisuuden maatilayrittämiseen jatkossakin. Uusia juttuja tarvitaan silti, sanoo Leppä.

Pohdintoja on tehtävä paljon: urakointipalvelujen käyttöä jatketaan, maidontuotannon kehittämistä tehdään navetan seinien sisäpuolella, tuotannon laajentaminen ei ole juuri nyt tavoitteena, energiaratkaisuja pohditaan, johtamista rakennetaan edelleen.

Maidontuotannon lisäksi tilalla on myös maatilamatkailua. Toimettomana ei entisen ministerin tarvitse olla iltaisinkaan. Kesäteatteri on mieluisa harrastus.

– Kuinka hieno tunne on jälleen tehdä kylvöjä ja olla lantakolan varressa. 24 vuotta eduskunnassa riittää, kuvaa Leppä paluutaan viljelijän arkeen.

Ota asiantuntija rinnalle pohtimaan tulevaisuutta

Tutustu johtamisen palveluihimme