Ajankohtaista lammastiloille

2 min lukuaika

Tuotosseurannan ohjelmisto NettiKatras on tullut käyttäjille vähitellen tutuksi. Uuden oppiminen vie aikaa ja vaatii useita toistoja. Uutisessa nostoja myös markkinatilanteesta. Katseet on meillä osittain myös kesässä, sillä Farmariin lammasosaston suunnittelu on aloitettu. Laita päivät ylös, Farmarissa 4.-6.7.2024 Seinäjoella nähdään.

Lammas Essi Jokela 1
Ota NettiKatras tutuksi päiväkahvitilaisuuksissa.

Hyödynnä NettiKatraan toiminnot

Tuotosseurannan ohjelmisto NettiKatras on tullut käyttäjille vähitellen tutuksi. Uuden oppiminen vie aikaa ja vaatii useita toistoja. Ohjeiden ja tarvittaessa henkilökohtaisen opastuksen avulla uudesta tulee vähitellen tuttu ja toimintojen käytöstä rutiinia. Uusia ominaisuuksia on kehitetty vielä vuoden 2023 aikana muun muassa tilayhteenvedot, uuhikortti ja tiedostonsiirtotoiminto. Uusien sekä vanhojen toimintojen käytöstä saa hyvää opastusta etänä pidettävissä NettiKatras päiväkahvitilaisuuksissa. Lue lisää täältä.

Tuotteiden markkinatilanne

Villa menekki on tällä hetkellä hyvä. Useat kehräämöt ja jatkojalostajat tekevät raakavillan ostosopimuksia. Tuottajahinta on vaihdellut 3-6 euroon laadusta riippuen. Karitsanlihan markkinatilanne on myös hyvä. Useat teurastamot ja jalostajat ostava laatukaritsaa pääsiäiseksi. Syyskaritsointi on lisääntynyt jonkin verran, mutta paljon myös pakastetaan paisteja syksyllä pääsiäismyyntiä ajatellen. Kannattaa punnita karitsoita ahkerasti ja lähettää karitsat sopivan kokoisina teurastamoon. Vinkkejä laatukaritsan kasvatukseen löytyy vuodenvaihteessa päättyneen Lampaanlihan tuotantoketjun kehittäminen -hankkeen tietokorteista.

APR tukihaku aukeaa kevään mittaan

Alkuperäisrotutuen hakuaika ei ole vielä auennut, se aukeaa myöhemmin keväällä. Sopimuskausi on alkanut kuitenkin jo 1.1., josta lähtien tukiehtoja tulee noudattaa. Muistathan jalostussuunnitelman liitteeksi hakemukseen! Lammasasiantuntijat avustavat suunnitelmien tekemisessä ja tukiehtojen tulkinnassa.