Etelä-Pohjanmaalla puidaan märillä pelloilla

2 min lukuaika

Kasvintuotanto

IMG 20220830 WA0000 002

Syksy 2022 jää historiaan hyvin haastavana vuotena sadonkorjuun suhteen. Maa ei kestä puimureita ja perunapenkeissä makaa vesi. Elokuun sateiden vuoksi maa on todella märkää. Tämän vuoksi pellot eivät kanna raskaita koneita kunnolla, mikä näkyy ikävinä urina pelloilla. Tämä tulee myös näkymään maan rakenteen heikkenemisenä pelloilla. Osa pelloista ei tule puintikuntoon, kuin pitkien poutien jälkeen. Osa viljoista saattaa jäädä puimatta tänä syksynä märkyydestä johtuen. Parhaiten puinnit ovat edenneet Kyrönmaalla, mutta koko alueellamme puinteja on tehty se, mitä on pystytty. Tänä vuonna korostuu salaojituksen ja valtaojitusten kunto entistä enemmän. Tiloilla kannattaa nyt havainnoida, onko ojitus pellossa kunnossa vai kannattaisiko ojitusta parantaa pelloilla, jotta pelto kestäisi paremmin suuria sateita. Säätilassa on toiveissa, että sateet pysyisivät poissa ja sato saataisiin korjattua pois.

Viljojen puinnit ovat hyvässä vauhdissa Etelä-Pohjanmaalla. Kevätviljoista on tulossa kohtuullisen hyvä sato, kunhan ne saadaan korjattua. Erityisesti kaura on mennyt pahoin lakoon, mikä on altistanut sitä tähkäidännälle heikentäen viljan laatua. Puinneista on tehty maakuntamme alueella 30-40 prosenttia. Eniten on puitu aikaisia ohria, kauraa ja syysviljaa. Sadon laatu puiduissa viljoissa on keskinkertaisella tasolla, mutta kauroissa laatu on ollut hyvällä tasolla. Syysviljoista on korjattu pääosin kohtalaisen hyvä sato Etelä-Pohjanmaalla. Erityisesti syysvehnä on menestynyt hyvin. Syysviljoja haluttaisiin kylvää enemmän tänä syksynä, mutta peltojen märkyys voi estää sen.

Lämmin ja kostea keli on saanut nurmet kasvamaan kohisten. Kolmannesta sadosta odotetaan keskimääräistä parempaa. Toinen sato oli määrältään ja laadultaan hyvä. Nyt on hyvä hetki kasvustoja tarkkailla mahdollisten rikkakasvien osalta ensi kevään rikkatorjuntaa ajatellen.

Perunapellot ovat paikoin todella märkiä kovista sateista johtuen. Jos pellot eivät kuivu ajoissa, perunan nosto tulee olemaan todella vaikeaa ja osalle pelloista ei nostotöitä voida tehdä. Perunasta on odotettavissa kohtuullisen hyvä sato, mutta märkyys voi vaikuttaa heikentävästi perunan laatuun. Nyt onkin enemmän kuin toivottavaa, että pitkät poudat alkaisivat ja sadetta ei enempää saataisi.