AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 16.8.2022

2 min lukuaika

Kasvintuotanto

RUIS HANNELE ANTILA

Kesä toi maakuntaamme runsaasti sadetta, mutta lämpöä on myös riittänyt. Tällä hetkellä Pelmaan sääasemalla näyttää kasvukauden sademääräksi yli 360 millimetriä, joka on valtava määrä siihen nähden, että menneet vuodet ovat olleet kuivia ja kuumia. Reilu viikko sitten raju sade kuritti viljakasvustoja maakunnassamme aiheuttaen lakoa ja paikallisia pieniä tulvia. Kasvustot eivät kestä enää suuria sademääriä, joten toiveissa on, että säätila kääntyisi kuivaan suuntaan. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että sadetta on tulossa tälläkin viikolla. Huoltovarmuuden näkökulmasta olisi erittäin toivottavaa, että pelloilla kasvava sato saataisiin korjattua pois hyvissä olosuhteissa. Myös kohonneiden kustannusten vuoksi säällä on yhä suurempi merkitys viljelijän talouden kannalta. Mitä märemmäksi keli muuttuu, sitä enemmän kustannuksia tulee kuivaukseen ja puintiin ja viljan laadun heikkeneminen on tosiasia.

Alueellamme syysviljat ovat menestyneet kohtalaisen hyvin kesän sateista ja paahteista. Sato-odotukset ovat hyvät niin syysvehnässä kuin rukiissa. Osin rukiit ovat harvoja, mikä voi lisätä torajyväpainetta. Myös kovissa sateissa ruis on painunut lakoon ja iso osa rukiista on laossa maakunnassamme. Syysvehnät näyttävät tiheiltä ja hyvin voivilta. Syysvehnän puinnit ovat alussa. Samoin rukiin puinnit ovat alkutekijöissään. Syysrypsin sato on ollut kohtalainen ja sen puinnit alkoivat reilu viikko sitten. Suurin osa syysrypsistä korjataan reilun viikon sisällä, kunhan sää on poutainen.

Kevätviljoja on päästy myös aloittamaan viime viikon aikana. Ohra ja kaura ovat kärsineet eniten taudeista ja laosta tällä kasvukaudella. Aikaiset ohrat tuleentuivat aikaisin. Kaura meni pahoin lakoon kovien sateiden aikana lakoon, mutta kasvustot pääosin hyviä ja sato-odotukset ovat kohtalaisen hyviä. Jälkiversontaa on havaittu jonkin verran. Vehnät ovat osin valmiita, mutta pääosa kevätvehnän puinnista ajoittuu kuun lopulle ja syyskuulle. Sateita ei enää saisi tulla, koska sateet lisäävät riskiä tähkäidännälle erityisesti lakoontuneissa kasvustoissa.

Herneen väri on alkanut muuttua keltaiseksi ja näiden puinti lähestyy. On kuitenkin vielä kukkivia ja lakoon menneitä herneitä, joiden puinti voi venyä pitkälle. Härkäpapu näyttää kohtalaisen hyvältä maakuntamme pelloilla. Papu on pysynyt pystyssä ja sen kasvu on ollut hyvää tänä vuonna. Herneen ja härkäpavun puinti ei ole vielä alkanut.

Nurmet ovat olleet kasvukauden voittaja tänä vuonna. Molemmat nurmisadot ovat olleet hyviä ja rehua on tullut maakuntamme karjatiloille keskiarvoa enemmän. Tänä vuonna on hyvä mahdollisuus kolmannelle sadolle, ja sateiden vuoksi nurmet ovat hyvässä kasvussa. Nurmen laatu on riippuvainen korjuun ajankohdasta. Sateiset olosuhteet ovat haitanneet nurmen korjuuta ja vaikuttaneet laatuun. Isolla osalla toisen sadon korjuu on vielä kesken.

Perunan nostotyöt eivät ole vielä alkaneet maakunnassamme. Peruna on kasvanut hyvin kesän aikana ja satoarvio on kohtuullisen hyvä tänä kesänä.