MaMa - Maidosta maitoon

ProAgria Keskusten Liitto, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Kartoitimme lypsylehmien poikimisen ajan aineenvaihduntasairauksia pilottitiloilla.

Mama hanke

Lypsylehmien poikimisen aika on riskialtteinta aikaa lehmän sairastumiselle. Tähän on syynä maitotuotoksen kova nousu ja toisaalta syöntikyvyn heikkous umpikauden ja poikimisen jälkeen. Kartoitimme hankeaikana 12 - 15 alueen maitotilalta aineenvaihduntasairauksia. Erityisesti keskityimme piilevään ketoosin ja sen ilmenemiseen poikimisen jälkeen.

Asiantuntijaryhmä perehtyi pilottitilojen työnkäyttöön, lehmien olosuhteisiin ja ruokintaan sekä siihen, mikä niiden vaikutus on lehmien terveyteen ja tilan tuloksiin. Tilat saivat alkukartoituksen jälkeen toimenpide-ehdotuksia. Vuoden kuluttua tiloille tehtiin kartoitus uudelleen ja havainnoitiin, kuinka muutokset olivat vaikuttaneet tilan tuloksiin.

Maidosta Maitoon (MaMa) –hanke oli yhteistyöhanke, jossa ovat mukana ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Työtehoseura (TTS) ja ProAgria Keskusten Liitto. Hankealueena oli Etelä-Pohjanmaa. 

Yhteystyökumppanit: Maitosuomi, Laskentakeskus, Eläinten terveys ETT, Valio alkutuotanto, Delaval ja Helsingin yliopisto.

KIINNOSTUITKO? SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA.

Lue matkakertomuksemme opintomatkastamme Tanskaan 5.-8.11.209 täältä

Tietopaketti / Miten varmistan lehmän sujuvan poikimisen

Maidosta maitoon -hankeen kyselyn tulokset

Webinaari: Ketoosi kuriin ja eurot esiin - Millainen sairaus on ketoosi? Mitä ovat ketoosin juurisyyt? Onko sairastuminen estettävissä? Ja kuinka kallista sairastaminen lopulta on? Esimerkiksi näihin kysymyksiin pureudutaan ketoosiaiheisessa webinaarissa, jossa aiheeseen johdattelee huippuosaaja Anne Anttila ProAgria Etelä-Pohjanmaalta.

Tutustu YouTube -videoihin:
-Ketoositesti verestä

-Ketoositesti maidosta

-Kalsiumboluksen antaminen

- Lehmän havainnointi stetoskoopilla

- Lehmän letkutus

- Vastapoikineen lehmän havainnointi Osa1

- Vastapoikineen lehmän havainnointi Osa2