Kestävä ravinteiden hallinta säilörehun tuotannossa - Sustainable Silage

ProAgria Länsi-Suomi

Maatalouden ravinteiden valunta on yksi keskeinen ravinnelähde Itämerelle. Karjan- ja rehuntuotanto ovat tehostuneet, mutta rehuntuotannosta muodostuvia mahdollisia ravinnelähteitä on tutkittu melko vähän. Hankkeessa keskitytään löytämään ja ratkaisemaan säilörehun tuotanto- ja käyttöketjun mahdollisia valunnalle alttiita ravinnelähteitä. Tavoite on luoda käyttökelpoisia toimintamalleja karjankasvattajille tehokkaamman rehuntuotannon, -käytön ja jätteiden käsittelyn tueksi.

Sustainable silage

Hankkeeseen haettiin kevään aikana Varsinais-Suomesta 5-6 pilottitilaa, joilla on jokin ravinteiden hallintaan liittyvä haaste ratkaistavaksi. Saimme paljon hyviä hakemuksia, joista valitsimme mahdollisimman monipuolisen otannan hankkeen tavoitteisiin sopivia tiloja. Pilottitilojen kanssa tehdään alkukartoitus, toimintasuunnitelma haasteen ratkaisemiseksi, haetaan sopivaa toimintamallia hyödyntäen apuna mm. erilaisia analyysejä sekä tuetaan ja seurataan yhdessä asetetun toimintasuunnitelman toteutumista ja tuloksia. 

Pilottitilat kartalla
Pilottitilat kartalla 2

Uutiset

18.12.2023

Uusia ideoita kestävän rehuntuotannon tueksi Sustainable Silage -hankkeen seminaarissa 

Sustainable Silage -hanke järjesti yhteistyössä Arki -hankkeen kanssa rehuntuotannon uusiin trendeihin ja johtamiseen liittyvän seminaarin 13.-14.12. Kuulimme puheenvuoroja mm. säätösalaojituksesta osana tehokasta säilörehutuotantoa ja ravinnevalumien minimointia, Viron rehuntuotannon keinoista sopeutua kuivuuteen ja sinimailasen potentiaalista suomalaisissa nurmiseoksissa. Tapahtumaan osallistuneet viljelijät kertoivat palautteessaan saaneensa uusia ideoita oman rehuntuotannon kehittämiseksi. Durra-sudaninheinä hybridi koettiin kokeilemisen arvoiseksi rehukasviksi ja myös sinimailasen viljelyvinkit koettiin hyödyllisiksi. Seminaarin yrittäjäpuheenvuoro suuren karjatilan johtamiskulttuurista laittoi myös monen osallistujan pohtimaan oman tilan rehuntuotannon ja koko tilakokonaisuuden johtamisen toimivuutta. Useampi koki asian ajankohtaiseksi omalla tilallaan. Seminaariin sisältyneellä tilavierailulla pohdittiin niin ikään keinoja rehuntuotannon tehostamiseksi.

23.11.2023

Sustainable Silage -hanke Maaseudun Tulevaisuuden lehtiartikkelissa

Maaseudun tulevaisuus julkaisi hankkeen Viron opintomatkaamme liittyvän artikkelin 17.11.2023.  Artikkelissa pohditaan erityisesti maissisäilörehun suosion kasvun syitä Virossa. Entä miltä maissi- ja nurmisäilörehun suhde näyttää Suomessa tällä hetkellä ja tulevaisuudessa? ProAgria Länsi-Suomen ja Sustainable Silage -hankkeen nurmiasiantuntija Anu Ellä kertoo artikkelissa lisää. Lue artikkeli täältä.

18.10.2023

Suomen pilottitilat opintomatkalla Virossa 3.-5.10.2023

Sustainable Silage -hankkeen pilottitilat pääsivät tutustumaan Viron säilörehutuotannon uusimpiin trendeihin lokakuun alussa kolmen päivän opintomatkalla. Mukana matkalla oli myös hankevetäjä Anna Okkonen ja nurmiasiantuntija Anu Ellä sekä muita teemasta kiinnostuneita länsisuomalaisia maatalousyrittäjiä. Virolaiset olivat järjestäneet mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja ja tilavierailuja hankkeemme teemaan liittyen.

Matkan aikana kävi selväksi, että sinimailanen hallitsi nurmiseoksia ja yhä useampi tila perusti myös puhtaita mailaskasvustoja kasvin kuivuudensietokyvyn takia. Selkeä trendi oli myös maissin osuuden kasvu tilojen rehustuksessa. Kuulimme myös virolaisten kokemuksista durra-sudaninheinä hybridin käytöstä. Tämä kasvi tarvitsee noin 40 % vähemmän vettä kasvuun maissiin verrattuna ja siitä on mahdollista ottaa kaksi satoa yhden kasvukauden aikana. Lue lisää matkaraportistamme!

1.8.2023

Sustainable Silage -hankkeen ensimmäinen seminaari tulossa joulukuussa!

Sustainable Silage -hanke järjestää yhteistyössä Arki -hankkeen kanssa karjatilojen ammattilaisseminaarin Ikaalinen Spa&Resortissa 13.-14.12.2023. Ohjelmassa on luvassa mielenkiintoisia luentoja ja työpajoja. Seminaarin luennoilla puhutaan mm. tilatason keinoista vähentää/minimoida säilörehutuotannon ravinnevalumia, miten sopeuttaa oma rehutuotanto kuivuuden haasteisiin ja miten hyvä johtamiskulttuuri näkyy karjatilan rehutuotannossa. Lisäksi vierailemme tuotosseurannan parhaat tilat -listalla seitsemänneksi sijoittuneella Iso-Vihun tilalla Jämijärvellä. Tutustu seminaarin ohjelmaan.

Ohjaajina seminaarissa ovat Anu Ellä, Anna Okkonen ja Jarkko Storberg.
Paikkoja seminaariin on rajattu määrä, joten ole nopea ja varmista omasi ajoissa!

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätiedot seminaarista ja ilmoittautumisesta: Anna Okkonen +358 43 8250 583 / anna.okkonen@proagria.fi

Sustainable silage -hankkeen logo

Tutustu pilottitiloihin

Kuusi varsinaissuomalaista tilaa on mukana pilottina. Voit lukea pilottiesittelyt myös tästä (pdf-tiedosto)

Sustainable Silage RGB JPG 002