Vinkkejä laidunkauteen

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Laidunkausi on saatu käyntiin, ja jokainen tila on tehnyt itselleen sopivat ratkaisut laidunnuksen suhteen. Kaikesta huolimatta viimeistään nyt on hyvä hetki palauttaa mieleen muutamia pääpointteja.

Lehmiä laitumella, kuvaaja Hannele Anttila

Auringonvalo on luonnollisesti tärkeä D-vitamiinin lähde, ja sillä on tutkitusti positiivinen vaikutus eläinten sydän- ja verisuonten terveyteen, verenpaineeseen ja immuunijärjestelmän toimintaan.

Vaikka pihattonavetoissa lehmät pääsevät liikkumaan vapaasti ympäri vuoden, ulkona pehmeällä ja pitävällä pohjalla lehmät pystyvät toteuttamaan omaa lajinmukaista käyttäytymistään yhä paremmin. Laitumella on enemmän tilaa liikkua, selvitellä lauman arvojärjestystä ja makuualusta on taatusti pehmeä. Kunto kasvaa ja sorkkaterveys, hedelmällisyys sekä vastustuskyky paranevat.

Laidunnus ei kuitenkaan ole aina täysin ongelmatonta. Lämpöstressi alkaa vaivata lehmää jo +20 asteen tienoilla, joten olisi tärkeää, että laitumelta löytyy varjopaikkoja tai järjestää lehmille vapaa kulku navetan suojaan. Myös navetan paras mahdollinen ilmanvaihto tulee varmistaa, ja viime vuosina onkin asennettu yhä enemmissä määrin erilaisia tuulettimia ja puhaltimia tehostamaan ilmanvaihtoa. Helteiden vaikutuksesta lehmän veden tarve kasvaa jopa 30%, joten raikasta vettä tulee olla helposti saatavilla.

Laidunkauden ruokinnassa tulisi kiinnittää huomiota etenkin riittävään kuidun ja toisaalta myös energian saantiin. Helteillä lehmän kuiva-aineen syönti vähenee, mutta kokonaisenergiantarve kasvaa, eli ruokinnan optimoinnissa saa olla tarkkana, jotta lehmä saa sekä energiaa että kuitua riittävästi.

Myös kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien tarve kasvaa lehmän hikoillessa. Varsinkin alkukesästä valkuais- ja kaliumpitoisuudeltaan vahva ja vähän kuitua sisältävä laidunnurmi heikentää magnesiumin imeytymistä, jolloin riski laidunhalvaukseen kasvaa. Jotta ongelmilta vältytään, muista ennakoida ja varaa aikaa ruokinnan muutoksille, älä tee kerralla.

Ruokinnan optimoinnin ja eläinten hyvinvointikorvauksen takia ruokintasuunnitelmat tulee päivittää laidunkaudelle. Olethan tarvittaessa yhteydessä asiantuntijaasi!