Millä täsmäviljelytoimilla täytän uuden ympäristökorvauksen ehdot?

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Uudessa tukiohjelmassa ympäristökorvaukseen sisältyy seitsemän eri vapaavalintaista tilakohtaista toimenpidettä, joista tilan pitää valita kaksi toimenpidettä, joita tilalla suoritetaan. Eri täsmäviljelytoimenpiteet ovat yksi vapaavalintaisista toimenpiteistä. Tässä kirjoituksessa on lyhyesti kerrottu eri täsmäviljelytoimenpiteiden sisällöstä.

Kasvinsuojelu

1. Tuotantopanosten paikkakohtaisen levityksen mahdollistava automatiikka sekä traktoriin tai työkoneeseen liitetyt kasvustosensorit ja/tai levityskartat panosmäärän määrittämistä varten. Käytännössä tämä tarkoittaa, että käytössä on levitin määränsäätöautomatiikalla eli yleensä vaakamalli, paikkakohtaisesti ennalta määritettyä levitysmäärää säätävä ohjainlaite eli GPS-näyttö sekä tehtävätiedosto eli levityskartta, johon on määritetty lohkon eri alueiden levitysmäärät.

Eri palvelutarjoajilta löytyy ohjelmia, joilla pystyy luomaan lannoituskartan. Jos käytössä on kasvustosensori, ei levityskarttoja tarvitse luoda ennakkoon, koska kasvustosensorit lukevat reaaliajassa kasvuston biomassaa ja säätävät levitysmäärää saadun datan perusteella.

2. Kasvinsuojeluruiskun tai lannoitteenlevittimen lohkoautomatiikka, jonka avulla voidaan estää kasvinsuojeluaineen tai lannoitteen päällekkäinen ruiskutus tai levitys kasvustoon. Tämä tarkoittaa sitä, että käytössä on kasvinsuojeluruisku tai lannoitteenlevitin, jossa on valmius lohkoautomatiikalle, sekä ohjainlaite eli GPS-näyttö, joka pystyy paikkakohtaisesti avaamaan ja sulkemaan lohkoja. Jotkut kasvinsuojeluruiskut, joissa ei ole valmiutta lohkoautomatiikalle, voidaan myös varustaa jälkiasennetulla lohkoautomatiikalla.

3. Optinen hara rikkakasvien mekaanisessa torjunnassa, eli käytössä on kameraohjattu rivivälihara, joka automaattisesti siirtää sivuttaissuunnassa riviväliharaa pitäen haraa kylvörivien välissä. Hara torjuu mekaanisesti rikkakasvit.

4. Leikkuupuimurin tai ajosilppurin satotasomittaus tarkoittaa, että puimuri tai ajosilppuri on varustettu satotasomittarilla, joka paikkakohtaisesti kertoo ja tallentaa sadon määrän ja kosteuden. On hyvä huomioida, että tässä tapauksessa ei riitä, että puimurissa tai ajosilppurissa on satotasomittari, joka ainoastaan kertoo hetkellisen korjatun sadonmäärän. Jotta ehdot tälle toimenpiteelle täyttyvät, satotasomittarin pitää olla sellainen, että se tallentaa paikkakohtaisesti (GPS-laitteella) korjatun sadon. Joissakin puimureissa satokartoitus löytyy valmiiksi tehdasasennettuna, mutta satotasomittauslaitteet voidaan myös asentaa jälkikäteen.

5. Tuensaajalla on oltava automaattiohjauksella varustettu traktori tai työkone tai automaattiohjauksella varustettu itsekulkeva kasvinsuojeluruisku. Eli käytössä pitää olla automaattiohjaus, joka itse ohjaa ja pitää traktorin tai työkoneen halutulla ajolinjalla. Automaattiohjauksia löytyy monelta eri valmistajalta eri ominaisuuksilla ja tarkkuuksilla. Automaattiohjaus voi olla joko tehdasasennettu tai se voi olla jälkiasennettu.

Näistä yllä mainituista toimenpiteistä riittää, että yksi toimenpide on käytössä tilalla tai että tilan käyttämällä urakoitsijalla on käytössä yksi näistä toimenpiteistä. Ennen täsmäviljelylaitteiden hankintaa kannattaa tarkkaan miettiä, mikä näistä toimenpiteistä palvelee omia tarpeita parhaiten ja mitä käytännön investointeja kyseinen toimenpide vaatii. Näissä asioissa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja yhdessä miettiä miten parhaiten täytetään ympäristökorvauksen täsmäviljelyehdot.

Teksti: Anders Wiksten, kasvintuotannon asiantuntija, Nylands Svenska Lantbrukssällskap

Haluatko keskustella kanssamme lisää?

Kerromme mielellään sinulle lisää täsmäviljelystä sekä uuden ohjelmakauden mahdollisuuksista. Jätä alle yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä.