UusiRaHa-hankkeen kerääjäkasvikokeita vuonna 2018

2 min lukuaika

Kerääjäkasvien kokeiluja

Luken koordinoima UusiRaHa-hanke tutkii ja kokoaa tietoa kerääjäkasveista

Img 20180621 094942

Luken UusiRaHa-hankkeessa on tutkittu useamman vuoden ajan kerääjäkasveja. Tänä vuonna kerääjäkasveja tutkitaan rypsin ja rapsin alla ensimmäistä kertaa. Kuiva alkukesä vaikeutti kasvien taimettumista, mutta lopulta käyttökelpoisia tuloksia saataneen jokaiselta neljältä maatilalta, joille nämä kokeet perustettiin. Kokeiden onnistuminen on hyvin eritasoista, joten tuloksista tehtävien päätelmien kanssa saadaan olla tarkkana.

Kesäkuun puolivälin jälkeen laskettiin kerääjäkasvien ja rapsin taimitiheyttä parhaiten onnistuneella kokeella Vihdissä. Rapsi kylvettiin toukokuun puolivälissä ja kerääjäkasvit muutama päivä rapsin jälkeen.


Taimitiheydet laskettiin 50x50 cm alueelta.

Kokeessa on kuusi eri aluskasvia: Puna-apila, valkoapila, timotei, italianraiheinä, englanninraiheinä sekä sinimailanen. Alkukesästä oli jo havaittavissa eri kasvien kasvurytmissä eroja ja myöhemmässä vaiheessa on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon rapsi varjostaa aluskasveja ja miten se vaikuttaa niiden kasvuun.


Sinimailanen ja timotei aluskasveina rapsikasvustossa.

Vihdin tilakokeessa on neljä kerrannetta, jokaiseen kuuluu myös yksi aluskasviton kaista. Rapsi oli itänyt hieman epätasaisesti ja kasvitiheys harveni, kun edettiin pidemmälle pellolla. Kerääjäkasvit harvenivat samaan tapaan, kuivuus lienee vaivannut peltoa näillä kohdin.

Seuraavaksi kokeissa on edessä rapsien ja rypsin puinti. Puinnin aikaan mitataan myös pääkasvin ja aluskasvien pituus. Lokakuussa kerääjäkasveista otetaan kasvustonäyte jokaisesta ruudusta 50x50 cm:n alalta, josta määritetään kuiva-ainesato ja typpipitoisuus. Samalla otetaan maanäyte joka ruudusta (15 osanäytettä 0-25 cm:n syvyydestä), josta määrietään nitraatti- ja ammoniumtyppi. Kasvuston peittävyydestä ruudulla tehdään samalla havainto.


Italianraiheina ja valkoapila.

Luken UusiRaha-hankkeen sivut löytyvät osoitteesta https://www.uusirahahanke.fi/ mistä löytyy lisää tietoa hankkeesta ja kerääjäkasveista. UusiRaha on Luken koordinoima hanke ja siihen osallistuvat myös Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry., ProAgria Etelä-Suomi ja ProAgria NSL. Hankkeen yhteistötahoja ovat mm. MTK Uusimaa ja SLC Nyland.

Jäämme odottamaan tämän vuoden kokeiden tuloksia mielenkiinnolla!

Kirjoittaja
Kaisa Pethman
Asiantuntija, kasvintuotanto ja luomu

ProAgria Etelä-Suomi