Kerääjäkasvi –havaintokoekaistoilla toivottiin huonoa talvehtimista

1 min lukuaika

Kerääjäkasvien kokeiluja

Tarkastelussa havaintokokeiden italianraiheinän talvehtiminen.

20180515 095941

Vuoden 2017 havaintokoelohkolla Nokian Siurossa kokeiltiin Italianraiheinälajikkeita Fabio ja Shakira kahdella siemenmäärällä, 5 ja 10 kg/ha, kutakin koejäsentä kahtena kerranteena. Havaintolohko viettää hiukan etelään.

Toiveena oli, että talvi olisi ollut tuhoisa kerääjäkasville. Näyttää siltä, että kahdesta lajikkeesta Fabio on talvehtinut paremmin kuin Shakira etenkin lohkon viettävällä osalla. Lohkon alareunan Shakira- kaistoilla ei raiheinää ole havaittavissa riippumatta siemenmäärästä. Ylempänä lohkolla Shakiran kylvömäärällä 10 kg/ha näkyy joitakin raiheinäyksilöitä siellä täällä.

Fabio-italianraiheinä kasvaa paikoin rehevästi talven jälkeenkin.

Fabio-kaistoilla raiheinä on talvehtinut paikoin runsaasti 10 kilon siemenmäärällä ja viiden kilon siemenmäärälläkin se on selvinnyt paikkapaikoin hyvin.


Pintakerroksessa on paljon lieroja ja lieronreikiä.

Kauran sängellä oleva lohko odottaa carrier-muokkausta ja kevätviljan kylvöä. Pellon pinnalla oleva olkisilppu ja sänki ovat helteistä huolimatta säästäneet mukavasti kevätkosteutta verrattuna kynnettyihin lohkoihin. Isäntä Matti Puranen onkin jo kylvänyt kynnetyt lohkot ja ruiskuttaa parhaillaan voimakkaaseen kasvuun lähtenyttä juolavehnää ja muita rikkakasveja sängeltä.

Lohko on loppuviikosta kylvökunnossa ja toisesta päästään valmiina tämän kesän havaintokaistojen kylvöä varten.


Tasainen olkisilppu pidättää hyvin kevätkosteutta hellekeväänä ja antaa kylvöille pelivaraa.

Kirjoittaja
Sari Hiltunen
Palvelupäällikkö
ProAgria Etelä-Suomi