Vanhainkodinmäen kulttuuriympäristöpolku, Tulipalo

2 min lukuaika

Tulipalo kunnalliskodissa

Tulipalo 0
Palosta säilynyt alkuperäinen vesitorni, jossa toimi kunnalliskodin sauna ja pyykkitupa.


Kuva Jenny Ahonen, Anja Hämäläisen kotiarkisto.
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Palontorjunta-lehti n:o 3-4/1950

Tulen tuhoa

Yhdeksän hoidokkia paloi Kerimäen kunnalliskodin palossa
Kuluvan vuoden loppiaispäivän aamuna paloi, kuten radiossa ja päivälehdissä on kerrottu, Kerimäen kunnan kunnalliskoti lyhyessä ajassa perustuksiaan myöten ja palon jälkeen raunioista kaivettiin esiin 9 hoidokin hiiltyneet ruumiit. Koska tämä oloissamme harvinaislaatuinen tulipalo kiinnostaa varmasti "Palontorjunnan" lukijoita, olemme pyytäneet Savonlinnan kaupungin palopäällikköä Paavo N. Soinia selostamaan mainitun kunnalliskodin ennakkopalosuojelutoimenpiteitä ja -olosuhteita sekä palon yhteydessä ilmenneitä seikkoja. Palopäällikkö Soini kertoi seuraavaa:
Palanut kunnalliskoti sijaitsi luonnonihanalla paikalla valtamaantien varrella noin 1,5 km Kerimäen kirkolta Savonlinnaan päin. Kunnalliskoti, joka näkyy kuvasamme, oli rakennettu hirsistä vuonna 1912. Rakennuksen muoto ilmenee pohjapiirroksesta. Sen siipiosa oli rakennettu myöhemmin ja siinä sijaitsi sairasosasto sekä sen päillä, koska rakennus tältä osaltaan oli kaksi kerroksinen, kaksi henkilökunnan asuntoa ja ns. työtupa. Muu rakennuksen yläosa oli avoullakkona. Tässä suuressa 30 huonetta käsittävässä rakennuksessa, joka oli varustettu uunilämmityksellä, oli sähköjohdot sekä vesijohto sähköpumpulla varustetusta kaivosta. Kyseessä olevalla hetkellä oli asuinrakennuksessa 59 hoidokkia„ joista 20 oli sijoitettuna sairasosastolle, sekä lisäksi 4 laitoksen henkilökuntaan kuuluvaa.
Alkusammutuskatustoa oli rakennuksessa saamieni tietojen mukaan 3 sankoruiskua, 1 miesosaston käytävässä, 1 naisosaston käytävässä ja 1 sairasosastolla. Lisäksi oli vielä keittiöiden ja sairasosaston välisessä käytävässä talon vesijohdosta tuleva seinäpaloposti tarpeellisine välineineen.
Kuva: Palontorjuntalehti 3-4/1950. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
Lue koko artikkeli tästä linkistä: Tulen tuhoa, Palontorjuntalehti 3-4/1950
Itä-Savo n:o 9 1950

Vaikuttava ja harrashenkinen surujuhla Kerimäellä viime sunnuntaina.

Haudan lepoon siunattiin kunnalliskodin palossa loppiaisena kuolleet vainajat.
Kerimäen kunnalliskodin tulipalossa loppiaisena surmansa saaneiden hautaus toimitettiin Kerimäellä viime sunnuntaina. Tilaisuus alkoi surujumalanpalveluksella kirkossa, jossa saarnasi rovasti Y.K. Airola ja alttaripalveluksen suorittivat rovasti Arvo Pohjannoro ja pastori A. Pakkanen.
Kirkonmenojen jälkeen oli kahvitus omaisille ja kutsuvieraille kunnantalossa. Sen jälkeen seurasi kirkonkellojen soittoa. Varsinainen hautaustoimitus alkoi klo 13 hautausmaalla, jonne väkeä oli kerääntynyt noin puolitoistatuhatta henkilöä, mm. maaherra Alpo Lumme ja lääninkamreeri Vihervaara puolisoineen.
Kerimäen kirkkokuoron ja yleisön laulaessa tirehtööri A. Nurmelan johdolla ”Ihmisten elinpäivät –” alkoi ruumiiden siunaus, jonka toimittivat rovasti Arvo Pohjannoro ja pastori Pakkanen rovasti Y.K. Airolan avustamana. Haudan lepoon siunattiin kaikkiaan yhdeksän vainajaa seuraavassa järjestyksessä: Petter Suomalainen, Ulrika Silvennoinen, Pekka J. Silvennoinen, Hilda Tirkkonen, Juhana Rytkönen, Meri Seppänen, Juhana Laamanen, Matti Kosonen ja Heikki Herttuainen.
Lue Itä-Savon artikkeli tästä linkistä: Surujuhla Kerimäellä, Itä-Savo n:0 9 1950
Kunnalliskodin tulipalossa menehtyneiden muistokivi Kerimäen hautausmaalla. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
Kuva: Suvi Korhonen.