Vanhainkodinmäen kulttuuriympäristöpolku, Kunnalliskoti

2 min lukuaika

Kunnalliskodin asukkaat ja asuinolot

Asuinolot

Julkaistu Itä-Savossa 1.7.1919
Julkaistu Itä-Savossa 21.4.1928
Itä-Savo 10.3.1953

Arkipäiväkin muistuttaa juhlaa Kerimäen vanhainkodissa

Johtajatar Impi Heino kertoo lehdellemme.
Kerimäen pitäjän uuteen ja täysin ajanmukaiseen vanhainkotiin ovat monet maakunnan asukkaat käyneet tutustumassa ja etenkin huoltoväki on pitkien matkojen takaa saapunut saamaan vaikutteitta ja tekemään havaintoja tästä mallilaitoksesta, joka kauniilla tavalla edustaa Kerimäen kunnan pyrkimyksiä kohti mahdollisimman hyvää huolenpitoa vanhuksistaan. Kerimäelle jouduttiin rakentamaan uusi vanhainkoti surullisessa tulipalossa tuhoutuneen tilalle, kuten muistetaan.
Käännyimme sitten vanhaiskodin johtajattaren Impi Heinon puoleen ja pyysimme häntä kertoilemaan johtamansa laitoksen ajankohtaisista kuulumisista.
  • Kiitos kysymästä. Hyväähän meille tänne kuuluu ja kaikki asiat ovat suunnilleen paikallaan. Paras todistus siitä, että vanhukset viihtyvät täällä on erään vanhuksen toteamus. Hän miltei joka päivä sanoo, että hänestä tuntuu miltei siltä, että tämä talo ei kestä ainaista juhlaa.
Näin siis vanhusten mieliala on hyvä, että heistä täällä olo on ainaista juhlaa.
  • Kerimäkeläiset pitävät vanhuksista esimerkillisen hyvää huolta. Vanhuksia käydään usein katsomassa ja papisto sekä kirkkokuoro käyvät usein ilahduttamassa. Vapaa-aikana kuunnellaan radiota ja oleskeluhuoneissa ja aivan äskettäin on vanhainkotiin saatu runsaasti hengellistä kirjallisuutta.
  • Saimme tänne 50 virsikirjaa, 10 raamattua ja runsaasti muuta kirjallisuutta. Tämän hengellisen kirjallisuuden saanti on erittäin hyvä, sillä vanhukset kaipaavat sellaista ja mielestäni on heille myös hengen ravintoa annettava. Tällä hetkellä viettää Kerimäen vanhainkodin suojissa vanhuuttaan 71 henkilöä. Sairasosasto on hyvä ja parhaillaan on sairasosastolla terveyttä hankkimassa 21 potilasta. Henkilökuntaa on mielestäni riittävästi, joskin jotkut ovat sitä mieltä, että siivouspuolella pitäisi olla hieman lisäapua.
  • Keittiö meillä on erittäin hyvä, kuten sopii olettaakin näin uudessa talossa olevan. Melkoisesti on keittiön kalustoa sähköistettykin.
Tiedustelemme vielä vanhusten liikkumisvapaudesta kodin ulkopuolella.
  • Olemme koittaneet järjestää asian mahdollisimman joustavasti. Vanhukset pääsevät kirkkoon sinne halutessaan. Tämä mahdollisuus onkin helposti järjestettävissä, sillä vanhainkotihan sijaitsee niin lähellä kirkonkylää. Vanhukset tekevät täältä vanhainkodista käsin myös pitempiäkin matkoja omaistensa luokse.
Laitosapulaisen kertomus työstään vanhainkodissa.
Julkaistu vanhainkodin tiedotuslehti Töppösessä 1980-luvulla. Klikkaamalla kuvaa saat tekstin suuremmaksi.