Vaihtoehtoja kylvösuunnitelmiin

2 min lukuaika

Uutinen

Vinkkejä kylvösuunnitelmien päivittämiseen, jos sateet viivästyttävät kylvöjä.

Kylvoe2 rgb

Jatkuvat sateet ja liian lyhyeksi jäävät poutahetket ovat viivästyttämässä kylvöjä monilla alueilla. Nyt tarvitaan malttia. Märkään maahan ei kannata väkisin kylvää, se on selvää. On hyvä muistaa, että kylvöaikaa on jäljellä kesäkuun loppuun 30.6. asti, ja hyviä vaihtoehtoja niin tukijärjestelmän, maan kasvukunnon kuin tilan kannattavuuden kannalta on vielä löydettävissä. Sadepäivinä kannattaa selvittää eri kylvösiementen saatavuuksia.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla voidaan vielä kylvää aikaisia kevätviljoja, ne ehtivät valmistua. Kevätrypsille kesäkuun alku on hyvä kylvöaika normaalistikin. Kun kosteutta ja lämpöä on, orastuminen ja taimettuminen tapahtuvat nopeasti. Öljykasveille on kysyntää, markkinahinnat hyvällä tasolla ja peitattua kylvösiementäkin on saatavissa. Ainoa rajoitus on, että peitattu siemen ei sovi pohjavesialueelle.

Nyt myös avautuu mahdollisuus syysöljykasveille ja syysviljoille yleensäkin. Erityisesti syysöljykasveista on saatu paljon rohkaisevia onnistumisia viime vuosina. Niille usein ei ehdi peltolohkot vapautua riittävän ajoissa. Viherlannoitusnurmen voi kylvää kesäkuussa ja päättää hyvissä ajoin ennen syyskasvien kylvöä. Toinen vaihtoehto on kesannointi ja siihen maan parannustoimien yhdistäminen ennen syyskasveja.

Erikoiskasveista tattari ja kuminan perustaminen onnistuvat hyvin kesäkuussa. Riistapellot ja erilaiset maisemapellot ovat myös hyviä vaihtoehtoja ottaa uusiin kylvösuunnitelmiin mukaan.

Kannattaa myös rohkeasti miettiä maanparannusvälivuosia erityisesti sellaisille peltolohkoille, joilla on oireita kuivatus- ja kasvukunto-ongelmista aikaisemmilta vuosilta. Nämä vaihtoehdot ovat taloudellisestikin kannattavampia kuin heikkotuottoinen vilja.

Jos kylvöjen jälkeen lohkolle osuu tai on osunut kovia sateita, kannattaa tarkkailla, onko pellon pinta kuorettunut. Kuorettuma kannattaa rikkoa vasta, kun pellot kantavat riittävän hyvin. Myös ravinteiden riittävyys on hyvä varmistaa, sillä runsaat sateet ovat voineet huuhtoa kylvölannoituksen yhteydessä annettuja ravinteita juurten ulottumattomiin.

Ota yhteys oman alueesi ProAgrian asiantuntijaan ja haetaan sinulle parhaimmat vaihtoehdot viedä kevätkylvöt onnistuneesti päätökseen! Lohkokohtaiset, tukiehtoja parhaiten hyödyntävät ja taloudellisesti parhaat vaihtoehdot löytyvät ProAgrian asiantuntijan kanssa. Voit myös olla meihin yhteydessä soittamalla valtakunnalliseen asiakaspalveluumme.

ProAgrian valtakunnallinen asiakaspalvelu

Palvelunumero 044 420 9000
arkisin klo 8.15-16.00
asiakaspalvelu@proagria.fi

Numero palvelee suomeksi ja ruotsiksi kaikkia ProAgrian asiakkaita koko Suomessa.