Sopimuslaidunnus yhdistää laitumet ja eläimet
Monet kunnat ja kaupungit ehkäisevät umpeenkasvua ja torjuvat vieraslajeja viheralueillaan laidunnuksella. Sopimuslaidunnus mahdollistaa suurelta osin taajamalaidunnuksen, jolloin maanomistaja ja eläinten omistaja yhdessä sopivat laidunnuksen tavoitteista ja käytännön toteutuksesta. Laidunpankin kautta maat ja eläimet löytävät toisensa.

Usein arvokkaan alueen hoito ihmisvoimin on mahdotonta. Maanomistajalla ei usein ole itsellään eläimiä, jolloin apua haetaan sopimuslaidunnuksesta. Tällöin maanomistaja ja eläintenomistaja sopivat kirjallisesti yhteistyön raamit, tavoitteet ja vastuut. Fiskarsin suositun ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ruukkikylän lähettyvillä sopimuslaiduntavat Bovikin luomutilan lampaat ja suomenkarja.
- Sopimuslaidunnus eri tahojen kanssa on sujunut pääsääntöisesti erittäin mallikkaasti. Laidunnuksen periaatteita ja tavoitteita on helpompi toteuttaa, kun laidunnuksen tilaajalla on selkeästi selvillä, mitä tavoitellaan ja miksi, sanoo Emmi Nurmi Bovikin tilalta.
Fiskarsin Oyj:n omistamalla laidunalueella avointa niittyä ja lehtipuuvaltaista sekametsää pähkinäpensaineen. Laidunalue on aiemmin ollut avointa niittyä ja omenatarhaa, jonne oli istutettu myöhemmin kuusta. Sopimuslaidunnuksen alettua varjostavat kuuset poistettiin alueelta maanomistajan toimesta. Mitä monipuolisempi ympäristön rakenne, sitä suurempi on siellä viihtyvien hyönteisten, kasvilajien ja lintujen kirjo.
- Laidunnus on elintärkeää maamme luonnon monimuotoisuudelle. Jokainen laidunnettu hehtaari edistää tärkeitä kansallisia tavoitteita luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi, sanoo maisema-asiantuntija Hanna Westerlund.
Maiseman monipuolisuus pitää laiduntavien eläinten sorkkaterveyden ja lihaskunnon hyvänä. Puustoisemmat alueet taas tuovat suojaa paahteelta.
- Haitallista vieraslajia lupiinia lampaat ovat syöneet mielellään ja se onkin laidunalueen sisäpuolella jo hyvin hoidossa, tarkentaa Westerlund.
Laidunnukseen saatavilla ohjeita, sopimuspohjia ja ympäristötukea
Uunituore Lammaslaidunnus luonnon monimuotoisuustyön edistäjänä -opas tuo esille erityisesti kunnille lammaslaidunnuksen hyödyt luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä ja lisääjänä.
- Laidunnusta suunnittelevan ei ole aina helppoa löytää tarvittavaa tietoa tiivistetysti. Halusimme koota oppaan, jossa lammaslaidunnuksen hyödyt ja käytännön toteutus ovat samoissa kansissa, sanoo oppaan kirjoittajana toiminut Westerlund.
Laidunpankki yhdistää laitumet ja eläimet sekä laiduntamiseen liittyvät palvelut. Laidunpankissa voi ilmoittaa vapaista laitumista tai laiduneläimistä tai etsiä eläimiä maisemanhoitajiksi. Tavoitteena on lisätä sopimuksellista yhteistyötä, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.
- Monet kunnat ja kaupungit sekä yksityiset maanomistajat ilmoittavat uusista vuokrattavista alueista Laidunpankki-palvelussa. Hoidettaville alueille voi olla mahdollista saada maatalouden ympäristönhoitotukea, sanoo oppaan toinen kirjoittaja, maisema-asiantuntija Tarja Lahtinen Collin.
Laidunpankkiin toivotaan runsaasti uusia ilmoituksia niin laiduntavista eläimistä kuin uusista laitumista palveluun. Rekisteröitymällä voi jättää oman ilmoituksen maksutta. Palvelu kattaa koko Suomen.
Lisätietoja
Maisema-asiantuntija Hanna Westerlund, hanna.westerlund@proagria.fi, puh. 050 5605957
Maisema-asiantuntija Tarja Lahtinen Collin, tarja.lahtinencollin@proagria.fi, puh. 050478 2440
ProAgria Etelä-Suomi / MKN Maisemapalvelut
Lammaslaidunopas on toteutettu ja julkaistu Vihtori Peltonen - Lihasulan Säätiön rahoituksella.
Laidunpankista löytyy yleistä tietoa laidunnuksesta sekä valmiita sopimuspohjia: laidunpankki.fi