Rakennuskustannusten nousu siirtää tuotantorakennusinvestointeja

1 min lukuaika

Rakennuskustannusten nousu on siirtänyt tuotantorakennusinvestointeja.

Urpulta ruokailu sisakuva

Rakennuskustannusten nousu siirtää tuotantorakennusinvestointeja

Puutavaran ja muiden rakennustarvikkeiden hintojen merkittävä nousu on siirtänyt kesän ja syksyn 2021 emolehmähallien rakennusinvestointeja eteenpäin. Energian ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet korkealle. Myös muiden tuotantopanosten kohonneet hinnat heikentävät naudanlihantuotannon kannattavuutta.

Kun tuotantotilojen rakentaminen on monella harkinnassa, kannattaa miettiä onko tarpeen tehdä pienempiä investointeja. EU:n elpymisvaroista tuetaan seuraavia investointeja: työympäristön parantamiseen ja maatalousyrityksen tuotantohygieniaan liittyviä investointeja ovat esimerkiksi apevaunut, kuivikkeiden jakolaitteet, juottolaitteet ja asfaltoinnit. Avustus näihin on 30 %. Eläinten hyvinvointia ja ympäristön tilaa parantaviin investointeihin avustus on 35 %. Näitä ovat esim. parsimatot, karjaharjat, erilaiset eläinten seurantalaitteet, ritilöiden kumipäällysteet, ilmanvaihdon parantaminen, lantalat, lannan separointilaitteet ja multaimet. Pienin maksettava avustus näissä toimenpiteissä on euromääräisesti 3000e. Mahdollista on myös hakea tukea maatilan energiantuotannon investointiin. Tuki on avustusta ja vaihtelee kohteen mukaan. Maatilan biokaasun avustuksen tukitaso on noussut 50 %:iin.

Nyt on myös hyvää aikaa selvittää millä taloudellisilla edellytyksillä tuleva investointi voidaan toteuttaa. Kannattavuuslaskelmat kannattaa teettää hyvissä ajoin ennen investointia, jotta saadaan ”kättä pidempää” päätöksenteon tueksi. Kannattavuuslaskelmat voidaan tehdä Neuvo -rahalla. Laskelmissa käydään läpi eläintuotannon noston suunnittelu, vasikoiden ja/tai teuraiden kasvujen optimointi sekä peltoalan käytön ja satotasojen optimointi. Säilörehun tuotantokustannuksen selvittäminen auttaa satotason noston jäljille.

Lue lisää: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/uutiset/maatilan-kehittaminen-eu-elpymisvaroilla-kiinnostaa-viljelijoita/