Onnistunut säilörehu takaa tuottavat ja terveet lehmät

2 min lukuaika

Referenssit· Maidontuotanto

- Luomumaidontuotanto on ollut haaveemme, jonka toteutumiseen olemme tehneet kovasti töitä, kertoo Jenni Harmaajärvi Maunulan luomutilalta Kankaanpäästä.

Jenni ja Riku Harmaajarvi Maunula Luomutila nurmi
Jenni ja Riku Harmaajärvellä on luomutila Kankaanpään Vihteljärvellä.

- Luomutuotantoon siirtyminen on vaatinut uskoa omaan tekemiseen ja rohkeutta tehdä isojakin muutoksia. On vaadittu myös eräänlaista asennemuutosta, sillä luomun tuotantoehdot ovat pykäläviidakko, joka vaatii paljon aikaa ja vaivaa, kertoo Jenni Harmaajärvi.

- Olemme iloisesti yllättyneitä millaisiin tuloksiin meidän lehmät ovat yltäneet! Maunulan luomutila oli  luomutilojen paras poistettujen elinikäistuotoksen ja maitotuotoksen mukaan tuotosseurannan vuoden 2023 tuloksissa.

- Samoihin aikoihin, kun siirryimme luomutuotantoon, meistä tuli Hämeenlinnan Osuusmeijerin tuottajia, teimme navettaremontin, jossa parsinavetta muutettiin maakuuhallipihatoksi ja lehmät siirtyivät robottilypsyyn.

Lehmien makuuhalli

Säilörehun laatu tärkeää

- Perustana sille, että saadaan lehmät pysymään terveinä ja tuottavina on onnistunut säilörehu. Heikompilaatuisen säilörehun ”paikkaaminen” luomussa on liki mahdotonta luomuhyväksyttyjen valkuaisrehujen korkean hinnan vuoksi.

- Motivoitunut rehuntekotiimi on meidän onni!

- Viljelyn haasteita olemme yrittäneet kampittaa testaamalla ja omaksumalla uusia toimintatapoja ja pitämällä nurmiseoksen mahdollisimman monipuolisena. Joka kevät nurmiseoksen suunnittelu on yhtä innostavaa.

Luomulle arvoa

- Olemme pyrkineet luomaan lehmille niin lajinomaiset olosuhteet, kuin meidän resursseilla on mahdollista. Siihen ajatusmalliin luomu soveltuu mainiosti. Ja tottakai toivomme, että luomu saisi sen arvon mikä sille kuuluu ja yhä useampi kuluttaja valitsisi ostoskoriinsa luomumaidon. Samoin toivomme, että julkisissa ruokapalveluissa tarjottaisiin luomumaitoa. Harmillisesti esimerkiksi oman kuntamme kouluruokailuissa ei ole tarjolla luomumaitoa.

Näkökulmaa muista maista

Jenni on hakenut uusia ajatuksia ja kokemuksia ProAgrian pienryhmistä.

- Viime vuosina olen ollut mukana kansainvälisissä ryhmissä. Ulkomaan reissuilta on mukaan tarttunut monta käyttökelpoista ideaa ja oivallusta, joista osa on omalla tilalla päätynyt käytäntöön asti.

- Ryhmissä ja reissuissa on ollut huippua olla mukana, asiaa rennolla asenteella!