Maatilojen varautuminen on keskeinen osa huoltovarmuutta

2 min lukuaika

Uutinen

ProAgria Etelä-Pohjanmaa kerää palautetta, minkälaista tietoa maatilojen varautumiseksi tarvitaan - Vastaa kyselyyn sivun alalaidasta.

Sofia ja Marko Heikkila 2 002

- Lehmät pystytään lypsämään noin kaksi viikkoa ilman ulkopuolista sähköä. Kaikissa kiinteistöissä on oma varavirta, lypsynavetassa varavoima käynnistyy automaattisesti sähkökatkon iskiessä, Marko Heikkilä kertoo Westmilkin tilan varautumistoimenpiteistä Ilmajoen Pojanluomalla.

Maitotilayrittäjät Sofia ja Marko Heikkilä ovat miettineet selkeät toimenpiteet mahdollisen kriisin varalle ja pelastussuunnitelma on tehty.

Veden saannin turvaaminen on yksi tärkeimmistä jatkuvuustekijöistä. Tilan Natina-lehmä kumppaneineen hörppää keskimäärin 150 litraa vettä päivässä, helteellä jopa 250 litraa. Kaikkiaan tämä 170-päinen lypsykarja käyttää vähintään 25 500 litraa vettä vuorokaudessa. Westmilkin tilalla oma kaivo takaa riittävän määrän juomavettä, mikä on eläimen terveyden ja maidon tuotannon edellytys.

Kybertuvallisuus on omaisuuden ja toimintojen suojaamista
Maatiloilla on varauduttava myös ulkopuolelta tuleviin uhkiin. Kyberuhkaa eli mahdollisia tietoverkkojen kautta tulevia hyökkäyksiä pystytään torjumaan omalla toiminnalla.

- Tietosuojan vuoksi esimerkiksi navetan tietokoneilla ei surffata netissä, vaan sitä käytetään pelkästään sisäisiin toimintoihin, kuten robottilypsyyn, Sofia Heikkilä toteaa.

  ProAgria panostaa maatalousyritysten menestykseen
  - Maatilojen varautumisen edistämiseksi tullaan ProAgrian toimesta järjestämään tilaisuuksia ja webinaareja eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Meille on tärkeää tietää, mihin aihealueisiin maatalousyritykset todella tarvitsevat lisätietoa ja osaamista, joten olemme järjestäneet nettikyselyn, jonka kautta yrittäjät voivat esittää toiveitaan. Tilaisuuksia järjestetään yhteistyössä MTK:n sekä huoltovarmuudesta ja pelastustoimesta vastaavien viranomaisten kanssa, liiketoimintapäällikkö Arja Talvilahti ProAgriasta toteaa.

   Varautuminen kuntoon
   - Tapaamme työssämme ison joukon eteläpohjalaistiloja ja olemme havahtuneet tilojen varautumisvalmiuksien noston tarpeeseen, toteaa ProAgria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Henri Honkala.

   - Mahdollisista uhista yhdenkin toteutuminen voi laittaa maatilayrityksen polvilleen. Venäjän vastaiset talouspakotteet ja häiriöt toimitusketjuissa ovat näkyneet tuotantopanosten ja energian hinnan nousuina.

    ProAgria Etelä-Pohjanmaa kerää palautetta, minkälaista tietoa maatilojen varautumiseksi tarvitaan - Vastaa kyselyyn tällä kyselylomakkeella. Kysely on osa Maaseuturahaston rahoittamaa Maatilan varautuminen -hanketta.