Kesäharjoittelijan raportti

2 min lukuaika

Hannan kokemuksia kolmen kuukauden harjoitteluajalta.

Sieppaa

Täällä kirjoittelee ProAgria Keski-Pohjanmaan kesäharjoittelija Hanna. Takana on tällä hetkellä jo kolme kuukautta harjoittelua ja viimeiset päivät ovatkin käsillä. Viimein ehdin kirjoitella myös vähän kuulumisiani harjoitteluajalta. Aloitin harjoitteluni toukokuun puolessa välissä ja näiden kuukausien ajalle onkin mahtunut liuta uutta opittavaa.

Olen työskennellyt pääosin maitotilojen tuotosseurannan eri tehtävissä ja alusta saakka työhön oppiminen on alkanut reippaalla tahdilla. No mitä kaikkea olen sitten päässyt työssäni tekemään? Olen päässyt harjoitteluni aikana perehtymään hyvin siihen, mitä kaikkea kuuluu tuotosseurannan palveluihin. Olen esimerkiksi ollut mukana tilojen maitonäytteiden otossa. Koelypsyyn haluttava apu ja välineet saattavat vaihdella eri tilojen välillä, mutta on ollut mukava huomata, että kaikkien tilojen tarpeisiin on saatu rakennettua heille sopiva palvelu. Tämän lisäksi olen päässyt perehtymään robottitilojen näytteenottoon sekä erilaisten maitomittareiden testaamiseen ja huoltamiseen sekä lypsyasemien testaamiseen. Lisäksi tuotosseurannan tallennustyöt, eläinrekisterin ylläpito ja laskutus ovat tulleet harjoittelun aikana tutuksi.

Kaikkia näitä työtehtäviä olen päässyt viimeisten viikkojen aikana tekemään myös omatoimisesti. Koen, että itsenäisesti tehdessään työstä oppii aina vielä enemmän ja haastavista tilanteista selviäminen tuo lisää varmuutta omaan tekemiseen. Varsinkin automaattilypsytiloilla työskentely on tuonut paljon oppia samalla myös itse robottien käyttöön liittyen.

Hienoa täällä on myös se, että vaikka työskentelisin itsenäisesti, aina puhelimen päästä löytyy joku jolta kysyä neuvoja ja ohjeita ja kaikki opastavat mielellään. Työn parasta antia on ehdottomasti ollut se, että työssä kohtaa erilaisia ihmisiä ja saa olla tekemisissä tilallisten kanssa. Toimistopäiviäkin toki on, mutta suurelta osin työ tapahtuu toimiston ulkopuolella ja maakunnassa kierrettyjä kilometrejä on harjoittelun aikana kertynytkin kiitettävästi. Näillä ajatuksilla jatketaan kohti viimeisiä harjoittelupäiviä! J

Hanna Jämsä