Kasvutilannekatsaus Keski-Pohjanmaalta

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Ensimmäinen säilörehusato on alueella korjattu ja toisenkin sadon lannoitukset ovat pitkällä.

Nurmen lannoitusta VM
Kuva: Ville Myllylä

Vaihtelevaa säätä

Sadetta on vihdoin saatu myös rannikolla. Paikoitellen sade- ja ukkoskuurot ovat olleet todella rajuja ja niiden mukana on saatu hyvinkin suuria sademääriä, minkä vuoksi joillain alueilla saatetaan kärsiä märkyydestä. Kuten aina, paikallinen vaihtelu on suurta. Lämpösumman osalta kasvukausi on edelleen jonkin verran edellisvuosia edellä ja yleisesti lämpimät olosuhteet näyttävät jatkuvan.

Ensimmäinen säilörehusato korjattu

Sääolosuhteet eivät olleet säilörehun korjuun osalta optimaalisia, vaan sadekuurot haittasivat korjuuta ympäri maakuntaa. Monilla tiloilla ainakin osa rehusta kastui ja korjuu pitkittyi sateiden seurauksena. Sato oli määrällisesti tyydyttävä ja laadullisesti hyvä. Lohkojen ja tilojen välillä on kuitenkin suuria vaihteluja. Yleistäen parhaan sadon tuottivat ne lohkot, jotka selvisivät talvesta ilman talvituhoja. Tällöin niissä oli tiheä nurmikasvusto. Toinen sato on sateiden avustamana lähtenyt niiton jälkeen hyvin kasvuun.

Kevätviljat tulossa tähkälle ja kasvukausi etenee

Ensimmäiset kevätviljat ovat tulossa tai tulleet tähkälle. Viljakasvustot ovat vaihtelevia. Pääsääntöisesti aiemmin kylvetyt näyttävät paremmilta, jopa hyvältä. Kuivana keväänä on kylvösyvyydellä ollut korostunut merkitys. Liian pintaan jääneet siemenet ovat itäneet vasta sateiden myötä, mikä on aiheuttanut kasvustoihin epätasaisuutta. Toisaalta alueilla, jossa sadetta on tullut runsaasti, saattaa osa viljakasvustoista kärsiä märkyydestä. Tähän myös maalajilla on suuri vaikutus.

Viljojen rikkaruiskutukset ovat tehty ja tautiaineruiskutukset ovat käynnissä. Tautipaine on lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa varsin kova.

Peruna

Perunat ovat myös taimettuneet ja perunan rikkatorjuntaa on tehty. Penkkien multaukset ovat käynnissä. Ensimmäiset ovat myös ruiskuttaneet perunaruttoa vastaan. Perunatilallisten mukaan kasvukauden tilanne perunan osalta on varsin tavanomainen. Sadekuurot ovat vaikeuttaneet sopivien ruiskutusolosuhteiden löytymistä, mutta kasvuston kannalta ne ovat olleet elintärkeitä.

Ville Myllylä
Kasvintuotannon asiantuntija
050 598 7228