Etsimme kokeilunhaluisia viljelijöitä Uudeltamaalta
Onko tilallasi suunnitteilla mielenkiintoinen kokeilu uudesta viljelyratkaisusta? Viljelyvarmuuden parantaminen Uudellamaalla -hanke etsii mukaan kokeilunhaluisia viljelijöitä, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan erityisesti syyskasveihin liittyvistä käytännön kokeiluista.

Etsimme mukaan viljelijöitä, joita kiinnostaa kokeilla käytännössä esimerkiksi seuraavanlaisia viljelymenetelmiä:
- Syyskylvöisen kasvin kylväminen suorakylvönä maanpeitekasvustoon.
- Syyskylvöisille kasveille sopiva kerääjäkasvien kylvöajankohdan testaaminen (syksy, talvi tai kevät) sekä kerääjäkasvustoihin sopivat kasvilajit.
- Syyskylvöisten kasvien seoskasvustot ja typensitojat seoksessa.
- Uudet syyskylvöiset kasvilajit, esim. syyshärkäpapu ja niiden menestyminen Uudenmaan erilaisilla maalajeilla.
- Kastelun tai säätösalaojituksen mahdollisuudet kevätkuivuuden ongelmien vähentämiseksi
Kuusi viljelijää on jo mukana kasvukauden 2025 kokeiluissa. Havainnot jaetaan ryhmän kesken sekä laajemmin blogeissa ja somessa – myös anonyymisti, jos niin haluat. Saat asiantuntijoistamme sparrauskaverin kokeilujen toteutukseen ja havainnointiin kasvukauden aikana.
Viljelyvarmuuden parantaminen Uudellamaalla -hanke
Hankeessa pyrimme löytämään ratkaisuja uusmaalaisten viljelijöiden viljelyvarmuuden kasvattamiseksi muun muassa monipuolistamalla syyskylvöisten kasvien viljelyä, tarkentamalla panosten käyttöä ja lisäämällä osaamista.
Tilakohtaisten viljelykokeilujen lisäksi tärkeänä toimenpiteenä ovat Nylands Svenska Lantbrukssällskapin (NSL) kenttäkokeet muun muassa eri syyskasvien lajikekokeista sekä erilaiset tapahtumat, joissa tietoa jaetaan.
Hankkeen kantavia teemoja ovat syyskylvöisten kasvien viljelyn edistäminen ja viljelyvarmuuden parantaminen viljelyteknisin keinoin. Tavoitteena on kehittää viljelytoimenpiteiden ajoitusta, hyödyntää muokkausmenetelmiä monipuolisesti sekä lisätä lajike- ja kasvilajivalikoimaa. Maanpeitekasveilla pyritään parantamaan kosteudenhallintaa, ja panosten käyttöä halutaan tehostaa kestävämmin. Lisäksi korostetaan täsmäviljelyn ja pellolta saatavan tiedon merkitystä päätöksenteossa.