Etelä-Pohjanmaalla kylvötyöt vähän myöhässä

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Kevät on edennyt viileänä. Vasta tällä viikolla säätila on alkanut lämmetä ja olemme saaneet nauttia jopa hellelukemista. Kylvötyöt ovat edenneet tehokkaasti äitienpäivän jälkeen ja maiden kuivettua, koska suurempia vesisateita ei ole saatu.

Peltotyokuva kevat 2024 x
Kylvötyöt ovat noin viikon myöhässä Etelä-Pohjanmaalla, mutta jos säätila jatkuu poutaisena, kylvötyöt etenevät vauhdikkaasti.

Toukokuussa on satanut vielä varsin vähän. Kylvötyöt ovat noin viikon myöhässä Etelä-Pohjanmaalla, mutta jos säätila jatkuu poutaisena, kylvötyöt etenevät vauhdikkaasti. Tällä hetkellä kylvöistä on tehty noin 25-30 prosenttia. Parhaiten kylvöt ovat edenneet Kyrönmaalla ja eniten kylvöjä on tekemättä maakunnan pohjois-, ja itäosissa. Vehnä, kaura, herne, härkäpapu ja kaura ovat olleet ensimmäisenä kylvölistassa ja jatkuen ohralla ja rypsillä. Vesisateita ei nyt kaivata, jotta kylvöt etenisivät, mutta toiveissa on kylvöjen jälkeen vesisateita, että viljat orastuisivat hyvin. Lietteen levitykset ovat täydessä vauhdissa alueellamme.

Syysviljat

Talvi oli runsasluminen, mutta kova ja pitkä talvi sekä kevään pitkä kylmä jakso ovat vaikuttaneet paljon syysviljojen menestymiseen. Syysviljojen tilanne on kohtuullinen, mutta talvituhoja on kärsitty monin paikoin. Ruis, joka yleensä menestyy talven yli, on kärsinyt talvituhoista ja erityisesti lumihome on tuhonnut ruista. Syysvehnä on selvinnyt paremmin talven jäljiltä. Syysviljojen lannoitukset ovat tehty. Seuraavaksi katseet kannattaa kääntää syysviljojen rikkatorjuntaan, koska rikkakasveja on lämpimän säätilan vuoksi tulossa.

Nurmet

Nurmet ovat talvehtineet kohtalaisesti. Englanninraiheinä- ja natavaltaiset kasvustot ovat harventuneet talven aikana, mutta suuria esimerkiksi jääpoltteen aiheuttamia talvituhoja ei ole. Korjaamatta jääneiden suojaviljojen alla olevien nurmien kunto vaihtelee. Suositeltavaa olisi yrittää saada tällaiset lohkot korjatuksi jo toukokuussa esimerkiksi kuivikkeeksi. Jos kasvuston pelkästään murskaa, säilörehun sekaan tulee liikaa kuloa ja olkia. Nurmien lannoitukset saataneen valmiiksi lähipäivinä. Varsinkin tulvien aiheuttama märkyys on estänyt täysipainoisen lannanajon niin nurmille kuin muillekin kasveille. Lohkoja on lannoitettu sitä mukaa kuin pellot ovat kantaneet. Moni on siirtänyt ensimmäiset lietteenlevitykset joko ensimmäisen tai toisen rehunkorjuun jälkeen tehtäväksi. Lämmin jakso nopeuttaa nurmien kasvua ja ensimmäinen korjuu osunee kesäkuun puolivälistä juhannukseen ajoittuvalle ajanjaksolle. Satoennuste on keskinkertainen alueesta ja lähipäivien säästä riippuen.

Peruna

Varhaisperunat ovat maassa ja kesäperunan istutukset ovat käynnissä. Varastoperunan istutukset alkavat pian, kun maa alkaa lämmetä kunnolla.