Earth Hour ja luonnon monimuotoisuus

2 min lukuaika

Luonnon monimuotoisuus hupenee kiihtyvällä tahdilla. Samalla heikkenevät myös kaikki sen tarjoamat aineelliset ja aineettomat palvelut.

Ripusta linnuille koti

Earth Hour, ympäristöjärjestö WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma on järjestetty vuodesta 2007 lähtien ja Suomessakin jo 11 kertaa. Tänä vuonna tapahtuma toteutuu la 28.3. klo 20.30 ja sitä vietetään sammuttamalla turhat valot tunnin ajaksi. Erityisteemana on nyt luonnon monimuotoisuuden merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa, sekä ilmastoystävällinen ruoka.

Earth Hour -tuntia voi juhlistaa vaikkapa järjestämällä perheelleen iltapalan kynttilänvalossa -tai miksei sään salliessa ulkosalla. Toisaalta teemaan liittyen voi tutkailla oman kotiympäristönsä monimuotoisuustekijöitä ja suunnitella toimia sen parantamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus hupenee kiihtyvällä tahdilla. Samalla heikkenevät myös kaikki sen tuottamat aineelliset ja aineettomat palvelut. Monimuotoinen luonto toteuttaa hiilensidontaa, mutta tarjoaa myös esimerkiksi ravintoa, lääkkeitä ja monipuolisia virkistysmahdollisuuksia.

Hallittu hoitamattomuus luo pihaan monimuotoisuutta

Kaikki monimuotoisuutta tukevat toimenpiteet ovat nyt tärkeitä ja niitä voi jokainen toteuttaa omassa pihapiirissään. Unohdetaan siis hoidetut nurmikot, sekä elottomat hiekkakentät ja asfaltoidut alueet. Vaalitaan sen sijaan vaihtelevia kasvuoloja, sekä istutetaan puutarhaan monipuolisesti erilaisia lajeja pohjakasvillisuutta unohtamatta. Järjestetään eliöstölle suojapaikkoja antamalla esimerkiksi reuna-alueiden kehittyä luonnonmukaisiksi tai jättämällä maahan lahopuuta. Perustetaan perhosbaareja, hyönteishotelleja ja ripustetaan pönttöjä puihin lintujen pesäpaikoiksi. Luonnonmukainen, monimuotoinen piha sietää paremmin vaihtelevia ilmasto-oloja, helpottaa eri lajien selviämistä, mutta on myös kevyempi hoitaa.

Hyönteishotelli toivottaa pölyttäjät ja hyötyhyönteiset tervetulleiksi

Voit testata pihasi monimuotoisuutta osoitteessa:

https://wwf.fi/app/uploads/7/c/l/m2ftbpbbohhzz4qhc3uzu7f/nw_kaupunkiluonnossa_a6.pdf

Anu Ainasoja

maisema- ja ympäristöasiantuntija,

Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset