Asiantuntija avuksi pellon hinnan määrittämiseen

2 min lukuaika

Uutinen

Pellon tai muun kiinteistön myyminen on useimmille harvinainen tai ainutkertainen toimenpide. Hintaa määritellessä on hyvä huomioida monia näkökulmia. Asiantuntijan osaamista kannattaa hyödyntää, jotta kaikki kauppaan liittyvät seikat tulee asianmukaisesti huomioitua.

ProAgria Kiinteistonvalitys Oy LKV Henriikka Jaatinen, Markku Koivisto ja Ella Harju Kivistö

Kokosimme ProAgria Kiinteistönvälityksen asiantuntijoiden kanssa vinkit pellon myyjälle.

Tarkista nämä, kun olet myymässä peltoa

Tiedä, paljon olet myymässä. Pinta-alatiedot voivat vaihdella riippuen mistä lähteistä niitä haet, lisäksi pelto saattaa edustaa vain osaa koko kiinteistön pinta-alasta. Pellon pinta-alassa maataloushallinnon vahvistama pinta-ala on käytetyin lähde koska peltojen tuet määräytyvät tämän pinta-alan mukaan.

  Tiedä, mitä olet myymässä. Ovatko pellot salaojitettuja? Milloin ojitus on tehty ja onko se kattava? Löytyykö ojituksista salaojakartat? Mikä on peltojen maalaji ja viljavuustilanne? Mikä on salaojien hinta?

  Tiedä, koska pellon hallinnan voi siirtää. Myytäessä peltoa on huomioitava esimerkiksi kesäaikaisissa kaupoissa kuka saa tuet ja ovatko tuet siirrettävissä sekä täyttyvätkö mahdolliset kasvipeitteisyysvaatimukset seuraavana talvena. Luomusopimusten osalta hallinta-aikaan liittyy vielä omat erityiset vaatimukset. Jos myyt vuokrattuja peltoja, hallinta voi siirtyä vasta vuokrauksen päättyessä, ellei vuokraajan kanssa yhteisymmärryksessä muuta sovita.

  Tiedä rasitukset, rasitteet ja oikeudet. Kiinteistö johon pellot kuuluvat saattaa olla kiinnitettynä lainojen vakuudeksi ja asia on huomioitava myyntitilanteessa. Peltoihin saattaa kohdistua myös tierasitteita, eli jollakin toisella kiinteistöllä on oikeus kulkea tämän kiinteistön alueella. Voi myös olla toisinpäin eli omalle kiinteistölle voi olla kulkuoikeus jonkun toisen kiinteistön kautta.

  Huomioi veroseuraamukset. Pellon myynnistä muodostuu luovutusvoittoa tai -tappiota, ellei kyseessä ole sukupolvenvaihdostyyppinen kauppa lähisukulaisten välillä.

  Mihin hintaan pelto kannattaa myydä?

  Pellon hintaan vaikuttavat monet tekijät. ProAgria Kiinteistönvälityksen kautta saat luotettavaa ja reilua maaseudun kiinteistöjen välitystä koko Suomessa. Asiantuntijat ovat maatalouden yritystoiminnan asiantuntijoita, joten maatalouden erityispiirteet ovat hallinnassa. Kiinteistönvälityksen kautta kauppaan liittyvät seikat tulevat ammattimaisesti huomioitua.

  Mietitkö pellon myymistä? Pohditko pellon hintaa?

  Voit jättää meille yhteydenottopyynnön suoraan alla olevalla lomakkeella, jolloin asiantuntijamme ottaa sinuun yhtyettä.

  Jätä meille yhteydenottopyyntö