AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 31.5.2022

2 min lukuaika
Tiedote

Kylvötyöt viljakasvien osalta ovat pääosin tehty alueellamme. Vielä kylvetään rypsiä, ohraa ja kuminaa. Paikalliset, kovat sateet kuitenkin hidastavat kylvötöiden etenemistä. Tämä viikko näyttää myös sateiselta, joten loput kylvöt myöhästyvät paljon. Koko Etelä-Pohjanmaan alueella on kylvetty reilu 80 prosenttia tähän mennessä, mutta erot alueellisesti ovat isoja. Kyrönmaalla lähes kaikki on kylvetty.

Orastuminen on ollut tasaista. Viljoilla ohrakirpat ovat iskeneet ohriin ja vehniin ja tehneet niihin vaurioita. Kirpan iskuista kasvit altistuvat kuivuudelle enemmän ja voivat siksi kasvaa heikommin ja hieman torjuntatöitä on jouduttu tekemään maakuntamme pelloilla. Sateet tulevat keskeyttämään viljojen kylvöt tämän viikon osalta. On kuitenkin todella tärkeää, että sateita on saatu, jotta saadaan kaivattua kosteutta maakunnan pelloille.

Syysviljat
Syysviljat näyttävät hyviltä. Syysöljykasveista syysrypsit ovat selvinneet kohtuullisen hyvin alueellamme ja ovat tulossa kukkaan. Syysviljojen lannoitukset on tehty ja rikkaruiskutukset ovat alkaneet. Sateet kuitenkin haittaavat rikkakasviruiskutuksia. Kasvustot ovat pääosin reheviä, joten lakoontumiseen on syytä varautua kasvunsääteillä, jotta voidaan varmistaa laadullisesti ja määrällisesti hyvä sato. Sade ja lämpö edesauttavat nyt syyskasvien kasvua ja tulevat kasvamaan vauhdilla seuraavan viikon aikana.

Nurmet
Nurmet ovat saaneet kaipaamaansa sadetta viime viikon aikana. Nurmien kehitys on ollut tavanomaista hitaampaa ja koska lannoituksetkin olivat reilun viikon tavanomaisesta myöhässä, niin ensimmäisen sadon korjuu ajoittunee 15-20.6.2022 tietämille. Nurmet talvehtivat kohtuullisesti, mutta ovat paikoin harvahkoja, koska nadat ja englanninraiheinä eivät ole lähteneet vielä kunnolla kasvuun.

Peruna
Perunan istutukset ovat alkaneet koko maakunnan alueella. Paikalliset sääolosuhteet ovat olleet todella vaihtelevia. Osaa istutuksia ovat haitanneet sateet. Perunan istutukset ovat hieman keskimääräisestä jäljessä.