Ajankohtaista kasvintuotannosta Etelä-Pohjanmaalta 20.9.2022

2 min lukuaika

Uutinen

Sanki Paivi Meronen

Alueellamme puinnit alkavat olla loppusuoralla. Syksyn sateet ovat hidastaneet puintien etenemistä, mutta elo-syyskuun taitteen poudat auttoivat sadonkorjuun etenemistä vauhdilla. Pellot kuivuivat elokuun isoista sateista sen verran, että puinti alkoi sujua paremmin. Märkyyden vuoksi ihan kaikkia peltoja ei välttämättä saada puitua tänä vuonna, mutta tämä käsittää vain pientä osaa maakunnastamme. Syysviljojen satotaso on ollut hyvä tänä vuonna. Laatu on myös ollut kohtuullisen hyvää. Syysviljojen hyvän satotason vuoksi syyskylvöjä on tehty säiden salliessa. Kokonaisuutena syysviljoja tullaan kylvämään hieman keskimääräistä suurempi ala.

Kevätviljat ovat pääsääntöisesti puitu. Jonkin verran puimatta on kaikkia viljalajeja ja öljykasveja. Viljoista eniten on puimatta vehnää ja kauraa ja iso osa öljykasveista on vielä puimatta. Osa pelloista on edelleen niin märkiä, että niitä ei ole pystytty puimaan. Tämän syksyn menestyjä on ollut kaura. Sateinen kasvukausi on suosinut kauraa. Myös kauran laatu on ollut kohtalaisen hyvää. Vehnällä satotasot ovat myös olleet hyvällä tasolla. Ohra menestyi tänä vuonna vaihtelevammin. Puintien jälkeen juolavehnän torjunta on ajankohtaista. Pelloilla näkyy paikoin paljon juolavehnää ja ennen muokkauksia, torjuntaa kannattaa tehdä säiden salliessa.

Nurmilla suurin osa kolmannesta sadosta on korjattu. Kolmatta satoa tehtiin edellisellä poutajaksolla syyskuun alussa. Kolmas sato oli keskimääräinen. Jos korjuu on vielä kesken ja nurmi alkaa tyvestä kellastumaan ja ruskettumaan, korjuu kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Nyt kannattaa myös käydä havainnoimassa rikkakasvitilannetta nurmipelloilla. Nurmissa on nähtävissä paljon rikkakasveja ja juolavehnä on tullut riesaksi monelle pellolle. Nurmien kevätperustamiset ovat onnistuneet valtaosin hyvin, jonkin verran on kylvetty myös alkusyksystä ja niille on riittänyt hyvin kosteutta orastumisen kannalta. Varsinkin raiheinäpitoiset nurmet jatkavat vielä kasvuaan, vaikka muutamia hallaöitä alueellamme on ollut. Syksyllä nurmi niitetään pitkään sänkeen, jotta yhteyttäminen vielä jatkuisi ja nurmi saa kerättyä vararavintoa talvehtimisen varmistamiseksi.

Perunan nostot ovat erityisesti Suupohjan alueella olleet vaikeuksissa sateiden vuoksi. Perunan kohdalla odotetaan, että kuori vahvistuu, koska pakkasöiden vuoksi varsia ei juurikaan enää ole. Tällä hetkellä nostot sujuvat, kun pellot ovat kuivahtaneet ja toivotaan, että nämä sateet eivät jatku pitkään, jotta loputkin perunat saadaan nostettua. Osa perunoista hukkui elokuun sateiden vuoksi ja näillä pelloilla laatutappiot ovat suuria. Sadot ovat hyvin vaihtelevia. Pahimmillaan sadot ovat tänä vuonna 20-80% odotettua pienempiä. Yleisesti mukulamäärä on pieni ja mukulakoko on suuri, myöhään istutetut ovat huomattavasti pienempiä. Varastoinnissa ja tuulettamisessa on tänä syksynä oltava entistä tarkempana, ettei valtavia varastotappioita tulisi.