AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 14.6.2022

2 min lukuaika
Herne JM

Kevät ja alkukesä on ollut tavanomaista kosteampi maakuntamme alueella. Vesisateita on saatu pitkin maakuntaamme ja ne ovat olleet hyväksi kasvien kasvulle. Viljat ja nurmet ovatkin hyötyneet niistä merkittävästi. Kylvötyöt saatiin valmiiksi kesäkuun ensimmäisen viikon aikana. Kylvötöiden jälkeen on siirrettävä katseet kasvinsuojeluun. Ensimmäisiä kasvinsuojelutyöt ovat alkaneet rikkakasvien torjunnalla. Sateet ovat haitanneet torjuntaa, mutta onneksi väliin on mahtunut poutaisempiakin päiviä. Viljat näyttävät kohtalaisen hyviltä tällä hetkellä. Kasvustot ovat tasaisesti orastuneita. Paikoin kasvustoissa on kellertävyyttä kovista sateista ja ravinnepuutoksista johtuen. Alkukesä on ollut kasvitautien osalta otollinen joten tarkkailua kannattaa tehdä kasvustoissa.

Syysviljat
Syysviljat näyttävät hyvältä tällä hetkellä. Kasvustot ovat reheviä monin paikoin ja sato-odotukset ovat kohtuullisen hyvät tällä hetkellä. Kasvunsäädekäsittely kannattaa tällaisille pelloille suorittaa välttyäkseen lakoviljalta. Myös lisälannoituksia on jonkin verran tehty. Ruis on tullut tähkälle maakuntamme alueella. Syysöljykasvit ovat myös kukintavaiheessa.

Nurmet
Rehunkorjuu on käynnissä. Säilörehun korjuuta on aloiteltu. Tämän viikon aikana korjataan pääosa säilörehusadosta. Itäisimmässä osassa aluetta korjuu voi siirtyä juhannusviikolle. Sadosta näyttäisi korjuuaikanäytteiden perusteella tulevan keskimääräinen, sulavuudet ja valkuaispitoisuudet ovat olleet vielä korkeat. Nurmen kasvupotentiaalia jää hyödyntämättä, jos rehu korjataan raakavalkuaisen ollessa 200 g kg/ka tietämissä. Sulavuuden perusteellakin korjuun aloitusta voi vielä myöhästyttää. Optimi näyttäisi olevan 15-20.6 välisenä aikana. Nurmen laji- ja lajikekoostumus, lannoitus ja alkukesän sademäärä määrittelevät sopivan korjuuajankohdan tilakohtaisesti. Koska alkukesä on ollut sateinen, tarkoittaa se hyvää toista satoa silmällä pitäen.

Peruna
Perunan istutukset alkavat olla loppusuoralla. Kylvöt alkoivat tavanomaista myöhemmin tänä keväänä. Perunan multauksia on tehty ja ensimmäisenä istutetut perunat ovat jo taimettuneet.