10 vinkkiä luomutilan laidunkauteen

2 min lukuaika

Luomutuotanto

Näillä vihjeillä luomukotieläintila varmistaa onnistuneen laidunnuksen.

Img 2690
1. Miten nurmet talvehtivat? Jos tuli takapakkia, täydennyskylvöt jäivät väliin tai mietit niiden tarvetta, tilaa nurmiasiantuntija paikalle tekemään tilannekartoitus tarvittavista toimenpiteistä laidunkaudelle jo seuraavaa kevättä silmällä pitäen. Nurmentuotannon kehittämiskäynti sisältää kasvustokäynnin lisäksi toimenpide-ehdotukset, miten saada määrällisesti ja laadullisesta parempi sato.
2. Tavoitteeksi se, että eläimet lähtevät laitumelle sopivan pitkään nurmeen, eivät polvenkorkuiseen. Sopivan pitkä nurmi (6-10 cm eläinlajista riippuen) mahdollistaa eläimen mahdollisimman hyvän syönnin ja laitumen tehokkaan käytön. Jos nurmikasvusto pääsee venähtämään liian pitkäksi, kannattaisiko tehdä lohko säilörehuksi?
3. Loislääkityksen tarve kannattaa aina harkinta tilakohtaisesti ja mahdolliset lääkitykset tehdään eläinlääkärin määrääminä todettuun tarpeeseen. Loislääkitys tehdään ennen laitumelle laskua niin, että uutta loiskantaa ei viedä ulos saastuttamaan uusia nurmilohkoja. Laidunkierron merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Eläimet päästetään aina puhtaille laitumille, tarvittaessa eri laitumet eri kesinä.
4. Hoida sorkat kuntoon ennen laitumelle laskua. Kipeät tai hiertävät jalat eivät kannusta liikkumaan.
5. Valitse laidunkaudelle sopiva kivennäinen, suolakivi ja varmista vedensaanti. Kuumalla ilmalla nauta voi juoda hyvinkin yli 100 litraa päivässä vettä. Teetä ruokintasuunnitelma kesäajalle ProAgrian asiantuntijalla.
6. Pellon ulkopuolisten viljelemättömien laitumien on kuuluttava luomuvalvontaan. Ne ilmoitetaan omina lohkoinaan vuotuisessa tukihakemuksessa, riippumatta siitä, maksetaanko alueille tukea vai ei. Alueiden on oltava luomuviljelijän hallinnassa, näin ne voidaan liittää mukaan tilan luomuvalvontaan.
7. Muista eläinten siirrot uuteen pitopaikkaan eli laitumelle ja pitopaikkojen rekisteröinti. Jos asia mietityttää, tilaa Neuvo2020 käynti eläinten merkinnästä ja rekisteröinnistä!
8. Laitumen puhdistusniitto tehdään aina silloin, kun laidunnus lohkolla loppuu. Puhdistusniitto nopeuttaa nurmen uuden kasvun alkamista, sekä on osa rikkojen torjuntaa.
9. Muista laidunkirjanpito osana luomutilan kirjanpitovaatimusta.
10. Laitumella eläimillä pitää olla säänsuoja tuulta, sadetta ja porottavaa aurinkoa varten. Tai vaihtoehtoisesti pitää olla mahdollisuus eläinten sisälle ottamiseen epäsuotuisalla kelillä.
Vinkin on koonnut luomukotieläinasiantuntija Sanna Eklund.