Välitilinpäätös osana talouden johtamista

2 min read

Talouden ruorissa

Välitilinpäätöksestä saadaan tieto mihin olemme menossa ja mitä on tulossa.

Talousblogi

Kasvukauden päätyttyä on hyvä aika saattaa kirjanpito ajan tasalle ja arvioida loppuvuoden tulot ja menot ja tehdä välitilinpäätös.

Miksi välitilinpäätös kannattaa tehdä?

· Ei tarvitse arvuutella miten menee ja missä mennään. Jos on laadittu budjetti, niin viimeistään nyt on oikea aika verrata sen toteutumista.

· Tiedetään mihin olemme menossa ja mitä on tulossa. Yllätyksiä voi tulla vielä tällekin vuodelle, mutta isommat linjat ovat jo selvillä.

· Verotukseen on helpompi vaikuttaa, kun toimenpiteisiin ja niiden pohtimiseen on riittävästi aikaa.

· Kun tilinpäätösostoja kaupataan, osaamme toteutuneen tiedon perusteella tehdä päätöksiä ja suunnitelmia ennen kuin kauppias edes ottaa yhteyttä.

On myös hyvä tsekata, onko edellisiltä vuosilta tuloutumassa varauksia. Varauksilla otetut pikavipit verottajalta voivat osoittautua ”korkeakorkoisiksi”, ellei verotusta saada pidettyä tasaisena vuosien välillä. Jos onnistuit välttämään 2 000 euron mätkyt v. 2018 tekemällä 13 500 euron tasausvarauksen, ja vuosi 2021 osoittautuukin hyväksi vuodeksi, ja joudut tulouttamaan tuon saman summan ja maksamaan siitä 4 000 euroa veroa. Voidaan miettiä, onko tuo 4,9 % korkoa vastaava veron maksun siirto hintansa väärti? Ainahan voi tehdä uuden varauksen, mutta verotukseen pätee sanonta ”Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”.

Tilinpäätöksen teossa ja tuloihin/menoihin vaikuttavia toimenpiteitä miettiessä kannattaa hyödyntää ProAgrian asiantuntijoita.

Jos maatilayrityksessäsi on tulossa suuria muutoksia, kuten tuotannon alasajoa, tuotannon laajentamista tai omistajanvaihdos, kannattaa hyödyntää Neuvo-palvelua ja tehdä maksuvalmiuslaskelma. Näin voidaan arvioida eri ratkaisujen vaikutuksia verotukseen pidemmällä jaksolla. Laskelmasta saatua tietoa voidaan hyödyntää verosuunnittelussa ja välitilinpäätöksen jälkeen on helpompi päättää mahdollisista toimenpiteistä.

Tavoitteena on tasaiset tulot ja tasainen verotus, ei arvonlisäveron palautus ja mätkyjen välttäminen.

Välitilinpäätöksen perusteella voidaan vielä muuttaa loppuvuoden veroennakoiden suuruutta.

Hyvin tehty välitilinpäätös on jo vähintään puolet tilinpäätöksestä ja bonuksena saat taloudellisia hyötyjä verotuksen tasaisuudessa. Vältä paniikkiratkaisuja ennen vuoden vaihdetta ja pysy kartalla.

Talous- ja kasvinviljelyasiantuntija
ProAgria Oulu