Johdonmukaista johtamista Skotlannissa

4 min read

Johtotehtävissä

Aktiivinen nurmiryhmäporukkamme suuntasi tällä kertaa Skotlantiin tutustumaan nurmiin ja korkeatasoisten karjatilojen johtamistaktiikoihin.

Aeskotlantiuutinenartikkeli

Aktiivinen nurmiryhmäporukkamme suuntasi tällä kertaa Skotlantiin tutustumaan nurmiin ja korkeatasoisten karjatilojen johtamistaktiikoihin. Huomasimme heti ensimmäisenä päivänä, mitä tarkoittaa Skotlannin neljän tuulta. Tuuli oli sikäli mielenkiintoinen, että vaikka haeskelimme suojaisaa siilonreunaa, tuuli puhalsi vähintään neljästä suunnasta. Isännän mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut kovin tuulinen ilma.

Aloitimme huipulta, kun tutustuimme Skotlannin parhaaksi lypsykarjatilaksi vuonna 2014 ja 2017 palkittuun tilaan, Meldrum Farmiin. 825 lypsylehmän tila oli yltänyt 11 955 kilon keskituotokseen ja peltoa oli 352 hehtaaria. Menestyksen avaimina he pitivät ammattitaitoista karjamestaria, selkeitä ja yksinkertaisia prosesseja, aktiiviista yhteistyötä eläinlääkäriopiskelijoiden kanssa sekä laadukasta ja kustannustehokasta säilörehua. Kaikessa toiminnassa pyritään helppouteen ja johdonmukaisuuteen ja virheistä opitaan. ”Tämä on liiketoimintaa, ei elämäntapa”.

Tärkeimmät seurantamittarit tilalla olivat eläinten terveys, keskituotos, myyty maitomäärä, ontumisten määrä, utaretulehdusten määrä sekä hedelmällisyys.

Kuvassa tilan isäntä/johtaja ja innostuneita ryhmäläisiämme. Vastuuryhmällä oli aina kaulassaan nurmenvihreä nauha, jotta heille varmistui kyseisellä tilalla paikka etulinjassa kyselemässä. Vastuuryhmä myös analysoi vierailun jälkeen kyseisen tilan tekemisiä ja tuloksia koko bussiporukalle ja sovelsi siitä ideoita kotiinkin vietäväksi. Reissuvihkoon tehtiin muistiinpanot.

Työntekijöitä arvostetaan ja heillä teetetään suomalaisittain suuri viikkotyömäärä. Tilalla on 13-14 työntekijää, joista seitsemän tekee yksinomaan lypsytyötä 50-paikkaisella karuselliasemalla. Lypsäjien lisäksi on mm. avustava karjamestari, vasikkamestari, peltomestari ja sekatyöntekijöitä. Työntekijöistä tärkein on varsinainen karjamestari, joka huolehtii käytännössä maidontuotantopuolen johtamisesta ja on jatkuvasti perillä tilan tapahtumista. Tilan on ollut helppo löytää työntekijöitä, sillä management- kilpailun voitto on entisestään lisännyt työpaikan houkuttavuutta työntekijöiden silmissä. Tila myös maksaa keskimääräistä parempaa palkkaa ja 11 työntekijää myös asuu tilan pihapiirissä. Tarkempi palkka määräytyy osaamisen ja vastuun mukaan.

Kolmen lypsyn systeemi toimii, kun tieto työntekijöiden välillä kulkee saumattomasti. Uudet lypsäjät pääsevät työhön kiinni vasta viiden päivän koulutuksen jälkeen. Lähemmäs 12 000 kilon keskituotos yli 800 lehmän karjassa kertoo osaltaan toiminnan laadusta.

Yhteistyön sujumisen merkitystä korostettiin jokaisella reissun huipputilalla. Tieto avainhenkilöiden välillä liikkuu Meldrum Farmilla, kun isäntä keskustelee joka maanantai henkilökohtaisessa palaverissa vastuuhenkilöiden kanssa. Päivittäin ollaan yhteyksissä ohimennen tai puhelimitse. Karjamestarilla on iso vastuu ja samalla valta. Esimerkiksi ristiriitatilanteissa hänellä on oikeus irtisanoa työntekijöitä tai palkata uusia.

Neljän viikon välein pidetään palaveri ruokinnan suunnittelijan kanssa, jolloin mukana on isäntä ja karjamestari. 3 kuukauden välein koko työporukka vastuuhenkilöineen istuu alas palaveriin. Taloussuunnittelua tehdään samoin kirjanpitäjän kanssa 3-4 kertaa vuodessa. Isäntä on mukana myös pienryhmässä, jossa kolme isoa aktiivitilaa vaihtaa kokemuksia ja vertailee tunnuslukujaan.

Vasikkakohtaiset toimintaohjeet ja toteutumat -kaavio ja valkotauluohjeistus kiinnosti ryhmäläisiämme erityisesti ja niitä aiotaan soveltaa kotitiloillakin.

Päivittäistä tiedonvaihtoa tehdään koko henkilökunnan kesken valkotaulun ja lomakkeen avulla, joihin on kirjattu esimerkiksi vasikkakohtaiset toimenpiteet. Vasikoita ja niiden tarkkaa hoitoa pidetään erityisen isossa arvossa niin tällä kuin muillakin reissun aikana vierailluilla huipputiloilla. Selkeiden kirjausten avulla jokainen osaa tehdä asian tällöin juuri kuten se on suunniteltu. Kun toimenpide on tehty, se vedetään yli kuittauksena. Valkotaulu sijaitsee lypsykarusellin lähellä, josta jokainen kulkee usein. Näin jokainen on kartalla ison karjan päivittäisistä tärkeistä asioista. Positiivinen tsemppi, selkeät työtavat ja motivaatio ovat oleellisia, painotti tilan johtaja.

Tärkein päätöksistäni koko tilalla on säilörehun laadun varmistamiseen liittyvät päätökset, Meldrum Farmin isäntä painotti. Tila oli siirtynyt seudulle poikkeuksellisesti viiden niiton taktiikkaan, jotta he saivat suurelle säilörehunurmialalleen aina urakoitsijan juuri haluamaansa ajankohtaan. Raiheinäkasvusto korjataan hieman alle saappaan varren mittaisena ja korjuupäätös perustuu ajankohtaan suhteessa edelliseen niittoon sekä kasvuston pituuteen.

Suomaisporukkamme hämmästeli tällä tilalla hyvien käytäntöjen ohella työväen suurta työmäärää ja harvoja vapaita, sonnivasikoiden lopetuskäytäntöä sekä ravinnerajoitusten ja rakennuslupa-asioiden omavaltaisuutta.

Ryhmä 5 lähti rengiksi skottitilalle neljään pekkaan ja valitsi ryhmän pomoksi Mikon (vasemmalla). Renkipäivänä päästiin monipuolisesti vierailutilojen tyyleihin kiinni, kun paikalla oli vain muutama vierailija. Tuorein silmin oli hyvä havainnoida myös tilan työohjeita ja käytäntöjen selkeyttä.

Yhtenä matkapäivänä jakaannuttiin pienissä porukoissa viidelle eri tilalle. Osa pääsi töihin ja osa sai kattavan katsauksen tilojen managementtiin. Osa kulki tilan johtajan jalanjäljissä ja päätyi ajelemaan ympäriinsä autolla ja puhumaan small talkkia työntekijöiden kanssa. Pelkästään porukan takseihin jako oli mielenkiintoisen oloista touhua huoltoaseman pihassa, kun haalaripukuisia pipopäitä lähti runsas joukko kohti omaa tehtävänantoaan. Illalla esiteltiin muille ryhmille mielenkiintoisimmat löydöt tiloilta. Tästä ja muista matkan näkökulmista kerrotaan tarkemmin toisessa blogissa.

Reissulla huomioitiin tehokas työskentely tiloilla ja vastuuryhmittäin analysoidut ideat. Näin meillä jäi aikaa myös kulttuuritekoihin. Yöt vietimme komeissa linnoissa ja istumisen ja seisoskelun vastapainona heittäydyimme skottilaiseen tanssitunnelmaan säkkipillibändin tahdissa. Useampi ryhmästämme hyppi tanssin pyörteissä kiltit päällään ja muillakin oli vähintään ruutukuvioinen paita, jossa ei illan päätteeksi ollut kuivaa kohtaa jäljellä. Johtamalla aikaa.

Tanssin pyörteissä myös tyylikkäimmän nurmiskotin tittelin voittanut Sir Mc NewHouse punaisessa hameessaan.

Kirjoittaja

Nurmi- ja johtamisasiantuntija Anu Ellä, ProAgria Länsi-Suomi