Hukan metsästystä

2 min read

Johtotehtävissä

Kuinka voisi olla hauskaa, jos omasta toiminnasta tai tuotannosta löytyy virheitä ja puutteita?

Johtotehtavissablogileanminkkinenartikkeliuutinen

Lean-blogi-johtotehtavissa-proagria

Kuinka voisi olla hauskaa, jos omasta toiminnasta tai tuotannosta löytyy virheitä ja puutteita? Voiko joku oikeasti iloita siitä, mitä enemmän noita virheitä eli hukkia löytyy? Hukat ovat hyvin keskeinen osa Leania ja niiden löytäminen on aina juhlahetki. Hukkien poistaminen nimittäin tarkoittaa asioiden ja toimintatapojen parantamista. Jatkuvaa parantamista.

Hukka voidaan jaotella kahdeksaan eri tyyppiin:

1. Ylituotanto – esimerkiksi kasvatetaan enemmän lehmävasikoita, kuin tuotantoa varten tarvitaan. Tai tehdään enemmän rehua, kuin pystytään käyttämään tai myymään hyvällä hinnalla.

2. Kuljetus – esimerkiksi pitkät ajomatkat ilman, että kuljetettavaa on molempiin suuntiin. Tai käytetään liian suuria tai liian pieniä koneita.

3. Odottaminen – esimerkiksi odotetaan että vasikoiden maito lämpenee, tai seisotaan odottamassa kun lehmien vesiallas laitumella täyttyy.

4. Ylilaatu – esimerkiksi puhdistaminen vain puhdistamisen ilosta, kuten vasikoiden juomasankojen liiallinen puunaaminen ulkopuolelta. Tai maidon laatutavoitteen asettaminen niin kovaksi (esim. solut alle 50 000), että joudutaan erottelemaan maitoa tarpeettoman paljon ja maitotulot näistä litroista jäävät saamatta.

5. Varastot – esimerkiksi ostetaan varastoon ylimäärin tarvikkeita tai rehuja (esim. jos halvalla saadaan). Tämä vaatii isompien varastojen rakentamisen, kuin on tuotannon sujuvan toiminnan kannalta välttämätöntäkään. Lisäksi pahimmillaan ostetut tarvikkeet tai raaka-aineet vanhenevat ennen kuin ne tulevat käyttöön. Aiheutuu siis ylimääräisiä kustannuksia.

6. Virheet – esimerkiksi huonoista tai puuttuvista työohjeista johtuvat virheet; vasikoiden sairastuminen virheellisen hoidon takia, tai säilörehun pilaantuminen puutteellisen peittämisen takia.

7. Liike – esimerkiksi tarvittavien työkalujen etsiminen ympäri hallia, mistähän se lapio tällä kertaa löytyy? Tai lisäkäynti maatalouskaupassa hakemassa rehua säkkitavarana, kun irtorehun tilaus jäi ajoissa tekemättä.

8. Hyödyntämätön tieto – esimerkiksi työntekijät, joiden ideoita ei kuunnella. Tai työntekijä joka on väärissä tehtävissä eikä hänen todellista osaamistaan hyödynnetä.

Leanissa löydetyt hukat kirjataan vihreille post-it lapuille, jokainen omalleen. Laput ovat vihreitä siksi, että vihreä on toivon väri ja jokainen löydetty hukka tarkoittaa, että toimintaa saadaan muutettua taas hieman paremmaksi ja toimivammaksi. Hukkia kannattaa siis opetella tunnistamaan ja niistä kannattaa keskustella omassa työporukassa. Niiden löytämisestä voi järjestää vaikkapa kilpailun! Kuka löytää eniten hukkaa?

Kirjoittajat
Irene Mäkinen
Palvelupäällikkö, maito- ja lihanautatilat
ProAgria Keski-Suomi

ja

Sanna Minkkinen
maidontuotannon asiantuntija
ProAgria Keski-Suomi