Hyvä kiertää benchmarking pienryhmässä

2 min read

Savolaeset ossoojat

Minussa ne herättävät innostusta ja hyvää mieltä.

Img 7437

Minkälaisia ajatuksia sinussa herättävät seuraavat kommentit:

”Pienryhmän kokoontuminen on ajatusten vaihtoa. Parasta tässä ovat keskustelut!”

”Pienryhmän kautta pääsin näkemään uusia työtapoja, erilaisia olosuhteita ja myös isoja navetoita. Lähipäivät aukaisivat silmiä omien eläinten ja olosuhteiden osalta.”

”Sain monia uusia ideoita toisilta yrittäjiltä oman tilan toiminnan tehostamiseksi. Kaikkea ei tarvitse itse oppia kantapään kautta.”

”Oli hienoa päästä keskustelemaan kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa itseä askarruttavista asioista.”

Minussa ne herättävät innostusta ja hyvää mieltä. Nuo lausahdukset ovat nimittäin aitoja palautteita benchmarking pienryhmissä mukana olleilta asiakkailta. Benchmarkkaus tarkoittaa oman toiminnan vertaamista toisten toimintaan, parhaaseen vastaavaan käytäntöön. Toiminnassa avainasemassa ovat toisilta oppiminen ja oman toiminnan kyseenalaistaminen, tavoitteena on totta kai oman yritystoiminnan kehittäminen. Ryhmiä kokoontuu erilaisten aiheitten ympärille.

Benchmarkkaus ei sinällään ole mikään uusi asia, sillä yritysmaailmassa se on ollut arkipäivää jo kauan. Maatalouden benchmarking ryhmiä Pohjois-Savossa aloiteltiin MaitoTaito-hankkeen myötä. Allekirjoittanut toimi silloin ja toimii edelleen ryhmänohjaajan roolissa ja myönnän, koukkuun jäin. Innostus ja hyvä mieli tarttuu, kun hyviä käytäntöjä jaetaan porukalla.

Avoimuus ja luottamus ovat pienryhmätoiminnassa todella tärkeitä. Vaikka ryhmä koostuisi toisilleen tuntemattomista ihmisistä, on pystyttävä luottamaan ryhmään: ryhmässä jaettuja asioita ei levitellä eteenpäin. Tutustuminen ja pelisääntöjen luominen ensimmäisellä tapaamiskerralla luo hyvän ryhmähengen. Myös ohjaajalle tämä on haaste: miten saan ryhmän toimimaan avoimesti ja toisiinsa luottaen?

Kokoontumiskertojen tulisi olla osallistujalle oppimistilanteiden lisäksi myös hengähdystaukoja arjen keskellä: saa keskittyä hetkeksi johonkin muuhun ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Omien mielipiteiden vaihto muiden kanssa ja ajatusten jakaminen sekä ongelmatilanteiden pohtiminen yhdessä ovat pienryhmän suurinta antia. Joka kerralla voi oppia jotain uutta, vaikka pieniäkin asioita. Usein pienryhmien aloituspäivän jälkeen palaute on ”ihana nähdä, että muilla on ihan sama tilanne!” Tästä ”samasta tilanteesta” lähdetään sitten yhdessä hakemaan kokemuksia ja ratkaisumalleja.

Benchmarking pienryhmät jatkavat toimintaansa ja mukaan mahtuu vielä; Ylä-Savon Hienot hiehot pienryhmä aloittaa 19.11.2014, Koillis-Savossa nurmiryhmä starttaa 12.11.2014 ja Ylä-Savossa 5.11.2014. Tarjolla on lisäksi benchmarkingryhmiä ruokinnasta ja hedelmällisyydestä. Keväällä alkavista ryhmistä kannattaa seurata ilmoittelua kotisivuiltamme, www.proagria.fi.

Paula Antikainen
työterveyshuollon ja benchmarkkauksen asiantuntija
040 673 9465
paula.antikainen@proagria.fi