Tuotantokustannusten tarkastelu

2 min read

Puutarhayrittäjän saappaissa

Kirjanpidon lisäksi toinen tapa tarkastella tuotantokustannuksia ovat mallilaskelmat

Essi jokela 2 0

On kuin päiväkirjaa lukisi ja muistelisi menneen vuoden tapahtumia, kun näin vuoden alussa kirjaa viimeisiä kuitteja kirjanpitoon. Talousorientoituneena olen ehkä hieman kieroutunut, mutta nautin kuittien kirjaamisesta, ja siinä samalla syntyvistä ahaa-elämyksistä, että miten paljon mikin kuluerä maksoikaan, ja mikä merkitys kuluerällä oli koko tuotantokustannuksen muodostumisessa.

Koko tilan sekä yksittäisten tuotteiden tuotantokustannusten ja kustannusrakenteen tunteminen on tärkeää. On melko riskialtista tehdä tuotannonsuunnittelua, tai jopa suurempia strategisia päätöksiä ainoastaan luulojen ja epäilysten perusteella.

Monesti avomaatuotantoa harjoitetaan perusmaatalouden liitännäiselinkeinona. Maataloudessa ei varsinaisesti ole kirjanpitovelvollisuutta, ainoastaan muistiinpanovelvollisuus. Sen vuoksi kirjanpito tehdään muuta yritystoimintaa kevyemmin, kassaperusteisena ja yksinkertaisena kirjanpitona. Monesti ajatellaan, että kirjanpito on vain verottajaa varten, mutta hyvin suunniteltuna ja riittävällä tarkkuudella tehtynä kirjanpito on loistava apuväline niin tuotantokustannusten tarkastelussa, kuin muussakin talouden suunnittelussa.

Kirjanpitoon saa luotua kirjanpitotilejä vaikka miten paljon, esim. mansikan kasvinsuojeluaineet, vadelman kasvinsuojeluaineet, mansikan lannoitteet, vadelman lannoitteet yms. Sen sijaan että kirjattaisiin kaikki lannoitemenot tilille maatalouden lannoitteet, voitaisiinkin tehdä tarkempaa jaottelua, mikä auttaa hahmottamaan tuotteiden kulurakennetta. Lisäksi joissain kirjanpito-ohjelmistoissa voi lisäksi määrittää kustannuspaikkoja, esim. marjatuotanto, jolloin nähdään tälle kustannuspaikalle kirjatut kulut ja menot kootusti.

Kirjanpidon lisäksi toinen tapa tarkastella tuotantokustannuksia ovat mallilaskelmat. Mallilaskelmat ovat teoreettisia tuotantokustannus- ja kannattavuuslaskelmia, joita voi halutessaan mukauttaa oman tilan tiedoilla. Mitä enemmän jaksaa nähdä vaivaa ja muokata laskelmia oman tilan tiedoilla, sitä informatiivisempia ne ovat. Riittävällä tarkkuudella tehdystä kirjanpidosta saa melko näppärästi poimittua tietoja mallilaskelmin räätälöintiin.

Mallilaskelmat ovat hyvä apuväline myös tulevaisuuden suunnittelussa, esimerkiksi tarkasteltaessa kannattaako ottaa jokin tietty uusi kasvi viljelyyn.

Ilmaisia mallilaskelmapohjia löytyy monelle marjakasville ja vihannekselle internetistä. Laskelmapohjia löytyy esimerkiksi Luonnonvarakeskus Luken Taloustohtori palvelun Laskelmakirjastosta. Kevään 2022 aikana julkaistaan useista puutarhatuotannon mallilaskelmasta uudet ajantasaisemmat ja helpompikäyttöisemmät laskelmaversiot. Rikalan Puutarhasäätiö on rahoittanut mallilaskelmien päivitystyötä.

Nämä mallilaskelmapohjat ovat ilmaisia excel-laskelmapohjia, joiden käyttöön riittää perus excel- taidot, sekä excel-ohjelmisto. Tai jos laskelmapohjien itsenäinen käyttöönotto hirvittää, niin aina voi turvautua neuvojan apuun. Uudet päivitetyt mallilaskelmat tulevat löytymään ProAgrian ja SLF:n sivuilta.

Anu Koivisto
Puutarhaekonomia asiantuntija, Tmi Anu Koivisto