Miten pääsee luomusiementuottajaksi?

1 min read

Luomublogi

Moni pakkaaja oli heti valmis tekemään sopimuksen mm. palkokasveista tai nurmisiemenistä.

Img 2387 heikin blogi

Hollolassa järjestettiin taannoin Tuottavaa Luomua hankkeen seminaari luomusiementuotannon parissa toimiville ja erityisesti uusille siementuottajille. Tilaisuuden järjesti ProAgria Luomu ja paikalla oli siementuotantoketjun jokaisen portaan edustajia viljelijöitä, siemenpakkaajia, viranomaisia, tutkijoita ja kasvinjalostajia.

Päivä kului nopeasti kun luomusiementuotannosta kuultiin monelta eri kannalta ja paikalla oli tuvan täydeltä asiasta kiinnostuneita... Kritiikkiäkin kuului nykyisiin tuotantoehtoihin ja hankalaan markkinatilanteeseen, mutta kaikki olivat sitä mieltä, että luomusiementuotannon tärkein asia on nostaa siementuotannon määrää – erityisesti kaivataan uusia tuottajia. Moni pakkaaja oli heti valmis tekemään sopimuksen mm. palkokasveista tai nurmisiemenistä. Tarvitaan vain lohkot, jotka ovat vapaita hukkakaurasta.

Itse yllätyin, miten ’huutava pula’ kaikilla pakkaajilla uusista tuottajista on. Jos asiaa miettii luomun kasvuun ladatuilla odotuksilla, niin totta kai lisäysaineistoa tarvitaan. Ja onhan nykyäänkin yleisin luomuvalvonnan käsittelemä asia lupa tavanomaisen siemenen käytölle. En ole nähnyt kuin muutaman mainoksen pakkaajilta, joissa on kaivattu lisää sopimustuottajia. Niissäkään ei ole sen kummemmin eritelty tuotantotapaa.

Ehkä asia on erilainen pakkaajan silmin? Yksi hankkeen tarkoituksista on mm. pienryhmissä käsitellä luomusiementuotannon haasteita. On hyvin mahdollista, että käymme pakkaamolla ja opimme lisää siitä miltä luomusiementuotanto näyttää pakkaajan näkövinkkelistä.

Hollolan jälkimainingeissa luomuasiantuntija Heikki Ajosenpää.